Cum se fac jocurile în industria de gaming

Un sector al industriei de IT&C atrage tot mai mult atenția în România: sectorul de gaming

Un sector al industriei de IT&C atrage tot mai mult atenția în România: sectorul de gaming. Potrivit unui studiu privind veniturile din gaming realizate în 100 de țări, în 2016, România era pe locul 47 la nivel mondial și pe locul 4 în Europa de Est, cu 153 milioane euro. Circa 7.000 dintre cei peste 100.000 de angajați din industria IT&C lucrează în prezent în sectorul de gaming, la nivel local fiind aproximativ 50 de studiouri de jocuri.

La nivel mondial, se așteaptă ca cei 2,2 miliarde de gameri să genereze încasări de 99 miliarde de euro pentru industrie la finalul lui 2017, ceea ce reprezintă o creștere de 7,8% comparativ cu 2016. Jocurile digitale vor reprezenta 87% din piata globală și venituri de 86 miliarde de euro. Segmentul de mobile este cel mai profitabil, jocurile pe smartphone-uri și tablete au crescut cu 19% de la an la an atingând cifra de 42 miliarde de euro și 42% din piața globală de gaming.

România este în topul celor mai mari francize de jocuri din lume. Potrivit Euromonitor, jocurile video caștigă tot mai multi utilizatori în România și înregistrează cel mai crescut interes între toate țările din regiune. Asta ar putea să însemne trei lucruri:

  1. avem specialiști calificați care să dezvolte astfel de produse (jocuri video/titluri),
  2. avem capacitatea de abstractizare și creativitate,
  3. avem nevoia de evadare și joc în virtual.

În 1964, psihiatrul Eric Berne scria best-seller-ul Games People Play. Titlul face aluzie la jocul interacțiunilor sociale și subliniază, printre altele, importanța ludicului în reglarea tranzacțiilor dintre noi și ceilalți. Ceea ce atunci era una dintre lucrările fondatoare pentru analiza tranzacțională, văzută retrospectiv, pare să fie explicația preferinței pentru joc și proliferarea sectorului de gaming din prezent.

Citește și: Bucharest Technology Week: roboței, Toyota Hybrid, trotinetă electrică și cel mai puternic laptop de gaming din lume