Cum se poate transforma piața muncii în viitor

Cum se poate transforma piata muncii in viitor

Transformările digitale ale locurilor de muncă, creșterea așteptărilor angajatorilor față de angajați, automatizarea tot mai pregnantă, posibilitatea de a munci de oriunde sau gig economy nu mai sunt, de ceva timp concepte îndepărtate, ci realități care modifică noțiunea tradițională a pieței muncii.

Suntem la începutul celei de-a patra revoluții industriale, așa cum afirma prof. Klaus Schwab, fondatorul World Economic Forum – una care promite să modifice radical și permanent ecosistemul muncii. Dar cât de pregătite sunt companiile și organizațiile în fața afluxului tot mai puternic de schimbări?

Creșterea aproape exponențială a puterii de calcul transformă piața muncii în moduri nebănuite, estompând tot mai mult granițele dintre realitatea fizică și cea digitală sau chiar virtuală.

Citește și: Două miliarde de tineri riscă să devină inadaptați la piața muncii în cea de-a patra revoluţie industrială

Descoperirile din domenii precum inteligența artificială sau robotica sunt dramatice, în comparație cu cele din revoluțiile anterioare, iar efectul lor perturbator se face simțit în majoritatea sectoarelor economice și industriale, la nivel global. Impactul asupra modului în care muncim, precum și asupra pieței locurilor de muncă este la fel de semnificativ.

Efectele sunt momentan greu de cuantificat, variind de la creșterea productivității, până la apariția rezistenței la forme de muncă de tipul ‘gigs’, promovate agresiv de companii ca Uber sau Airbnb, ca să numim două dintre cele mai mari astfel de organizații.

Cum se poate transforma piața muncii în viitor

Într-un astfel de loc de muncă redefinit, descompus și reconstruit digital conform noilor așteptări, unele locuri de muncă sunt deconstruite discret, sub forma taskurilor ce pot fi alocate nu unui angajat de tipul clasic, cu program full-time, carte de munca și taxe plătite, ci unui grup de indivizi cu joburi de viitor, a căror localizare contează prea puțin, dar care pot furniza, în schimb, un amestec superior de calități, cunoștințe și putere de muncă, de multe ori în schimbul unor remunerații mai mici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •