De ce cloud computing este ideal pentru afacerile mici

De ce cloud computing este ideal pentru afacerile mici

Înainte de toate, ar fi indicat să lămurim ce înseamnă ”cloud computing”. Pentru că este unul dintre acei termeni greu sau chiar imposibil de tradus în limba română fără să-și piardă sensul, o să rămânem la forma sa originală. Apoi, trebuie spus că defineşte o tehnologie care permite utilizatorilor și companiilor să aibă acces la date și aplicații prin internet. Practic, cloud-ul permite utilizatorilor să acceseze fișiere de pe orice dispozitiv care are conexiune la internet.

De ce ați alege cloud computing? Pentru că este cel mai bun lucru pentru o afacere mică, de la inventarea capsatorului încoace. Cloud computing vă poate oferi acces la datele și aplicațiile voastre – de oriunde, oricând, pe orice dispozitiv mobil – la un preț rezonabil. Cloud-ul oferă afacerilor mici acces la tehnologii inaccesibile anterior și le permite să concureze atât cu alte companii mici, cât și cu cele mai mari.

Outlook Online (cunoscut și sub numele de Hotmail), Gmail, Flickr și Google Maps sunt câteva exemple de aplicații de tip cloud computing pe care le-ați folosit, probabil, la un moment dat sau chiar le utilizați în mod regulat.

Multe aplicații desktop tradiționale dispar, pentru că furnizorii de software și-au mutat produsele în cloud și oferă servicii ieftine online, pe bază de abonament, ideale pentru afacerile mici. De exemplu, pentru aproximativ 10$ pe lună, furnizori precum FreshBooks sau Zoho oferă pachete cloud potrivite pentru freelanceri și întreprinderi individuale, care includ facturare, urmărirea cheltuielilor și raportări simple.

De ce Cloud Computing vă poate economisi bani

Nu mai trebuie să plătiți pe cineva să facă lucruri precum instalarea și actualizarea software-ului, instalarea și gestionarea serverelor de e-mail și / sau fișiere, crearea copiilor de rezervă. Partea bună în ceea ce privește cloud computing-ul este că toate activitățile de întreținere a serviciului sau a aplicației este responsabilitatea furnizorului vostru de cloud.

Citește și: Cum puteți preveni pierderile de date: trei situații frecvente 

Nu mai trebuie să cumpărați software. Pe lângă comoditatea de a nu trebui să cumpărați programe software și să le instalați pe propriile servere / computere, utilizarea aplicațiilor cloud poate fi mai ieftină.

Este posibil să vă puteți consolida nevoile separate de aplicații într-un serviciu de cloud computing multi-aplicație. De exemplu, Google Apps for Business include e-mail, o aplicație de programare calendaristică, Google Docs este pentru crearea documentelor, prezentări, formulare și utilizarea spațiului de stocare online, iar Google Sites, pentru crearea site-urilor web. Toate acestea sunt disponibile pentru numai 5$ pe lună, pentru fiecare persoană din contul vostru.

Chiar și suita de aplicații Microsoft Office, care era disponibilă numai în versiuni desktop, costând sute de dolari, este acum disponibilă într-o versiune cloud, cunoscută sub numele de Office 365. Este vândută prin abonament anual și include video-conferințe online, Skype, servicii de mesagerie instantanee și alte caracteristici. Pachetele mai scumpe includ aplicațiile desktop. Office 365 extinde acum suita în versiune desktop.

Alți furnizori de cloud computing, cum ar fi Infostreet, oferă un pachet de aplicații cloud, inclusiv CRM, calendar, e-mail, teleconferință, partajare de fișiere și un registru al angajaților pentru doar 10$ pe lună.

Puteți reduce sistemul hardware. Stocarea fișierelor, crearea copiilor de rezervă a datelor și programele software ocupă foarte mult spațiu pe calculator. Cu ajutorul cloud computing-ului, folosiți serverele altcuiva pentru a stoca toate aceste date, făcând loc pe dispozitivele voastre pentru alte scopuri sau chiar scăpând de unele dintre aceste dispozitive.

O aplicație cloud computing poate facilita integrarea. Deoarece multe aplicații de cloud computing includ o Interfață de programare a aplicațiilor (API), este posibil să găsiți aplicații compatibile, în loc să plătiți pentru a avea aplicațiile pe care doriți să le integrați, adaptate necesităților voastre.

Aplicațiile de tip cloud computing sunt actualizate în mod regulat, astfel încât nu sunteți nevoiți să pierdeți timp și bani, în acest sens. Ceea ce vă oferă avantajul de a avea întotdeauna acces la cele mai recente funcții ale aplicației.

Alte avantaje ale cloud computing-ului

Cloud computing permite accesul angajaților voștri la aplicații și date de pe diferite dispozitive. Deoarece aplicațiile cloud sunt create pentru a fi folosite în browser, acestea sunt accesibile de pe dispozitive mobile, cum ar fi tablete și smartphone-uri. De exemplu, aplicațiile de contabilitate bazate pe cloud sunt compatibile cu aplicațiile Android sau Apple, ceea ce vă permite să accesați datele contabile de pe orice dispozitiv mobil și să trimiteți facturi sau să urmăriți cheltuielile din mers.

De reținut că accesarea aplicațiilor office prin intermediul unui browser de pe un dispozitiv mobil poate fi o experiență mai puțin plăcută pentru utilizatori. Pentru aceasta, de exemplu, Microsoft oferă versiuni mobile ale aplicațiile office, precum Office pentru iPad.

Cloud computing vă permite să porniți sau să dezvoltați rapid o afacere mică. Este mult mai ușor și mai rapid să vă înregistrați pentru o aplicație cloud computing decât să cumpărați un server, să-l urcați, să-l porniți și să instalați un software pe el. Și pentru că nu aveți nevoie să cumpărați alte dispozitive hardware și software, lansarea sau extinderea afacerii devine mai ieftină.

Cloud computing are un potențial imens. Pentru a vedea acest potențial, o companie trebuie să utilizeze forma care se potrivește cel mai bine nevoilor sale și modul în care aceasta va oferi cel mai bun avantaj.

Foto credit: stokpic / Pixabay.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •