Orașul inteligent nu e un moft, e o necesitate

Orasul inteligent nu e un moft e o necesitate

În luna iunie 2018 a fost publicat clasamentul celor mai „inteligente” orașe din lume. Adică al celor mai avansate orașe în ce privește capitalul uman, coeziunea socială, economia, mediul, guvernanța, planificarea urbană, atractivitatea la nivel internațional, tehnologia, mobilitatea și transportul.

România lipsește din acest clasament

Realizat de prestigioasă IESE Business School, clasamentul include 165 de orașe din 80 de țări, dar nu include și România. Să fie din cauza unor limitări metodologice de cercetare sau pur și simplu din lipsa de date și exemple de orașe inteligente din România? Nu știm. Ceea ce rămâne ca o tristă remarcă este faptul că țările vecine precum Bulgaria, Ungaria, Ucraina sau Serbia sunt reprezentate prin capitalele lor în acest clasament, dar România lipsește.

Clasamentul își propune să fie un instrument pentru primari, city manageri, companii și factori interesați ajutându-i să îmbunătățească calitatea vieții rezidenților din orașe. Studierea celor mai avansate orașe în funcție de fiecare din cei 10 factori analizați este o sursă de inspirație pentru identificarea celor mai bune practici pentru inovație, sustenabilitate, echitate și conectivitate.

Orașul inteligent se construiește cu viziune

Nu este suficient ca un oraș să performeze într-o singură privința pentru ocuparea unei poziții de frunte în acest clasament. Este nevoie ca performanța să fie constant pozitivă la toate cele 10 capitole analizate. Altfel, orașele în cauză vor produce dezechilibre. Este foarte dificil de conciliat puterea economică cu coeziunea socială și mobilitatea sau transportul cu mediul. De aceea, măsurarea succesului este un proces complex, în derulare care necesită viziune din partea celor implicați.

Citește și „Dincolo de inovație, machine learning, fă un pas înapoi, privește-te, înțelege contextul în care te poziționezi și acționează în consecință.” – Dragoș Hâncu, Fondator Amber Studio, la #BusinessChallenge