Întreprinzătorii seniori – o forță neexploatată care poate aduce stabilitatea economică

Potrivit unui nou raport al Global Entrepreneurship Monitor, antreprenorii de peste 50 de ani oferă „dividende de aur“ economiilor care se luptă cu îmbătrânirea populației, fenomen care impune o povară fiscală disproporționată asupra veniturilor.

La nivel mondial, numărul adulților seniori și mai în vârstă care desfășoară activități independente depășește pe cel al adulților tineri, ceea ce sugerează faptul că persoanele cu vârsta de peste 50 de ani au un rol important de jucat în economiile din întreaga lume.

Raportul special GEM privind antreprenoriatul seniorilor se bazează pe datele privind activitatea antreprenorială în 104 țări, informații colectate între 2009 și 2016. Eșantionul cuprinde 1.540.397 de adulți, cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani, din cinci regiuni ale lumii – Africa Subsahariană (SSA), Orientul Mijlociu și Africa de Nord (MENA), Asia de Sud-Est (SEA), America Latină și Insulele Caraibe (LAC) și țările europene (ECC).

„Succesul antreprenorial și prosperitatea nu au limite de vârstă“, spune Mike Herrington, director executiv al GEM. „În timp ce, în mod tradițional, ne reprezentăm antreprenoriatul ca pe angajamentul unui tânăr, datele ne arată că, în multe aspecte, persoanele în vârstă sunt o forță antreprenorială semnificativă. Însă acest segment de vârstă este în mare măsură o resursă omisă sau subevaluată ”.

Europa, regiunea unde antreprenoriatul seniorilor este cel mai puțin încurajat

Conform acestui raport, 18% dintre seniori (adulții cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani) și 13% dintre vârstnici (65 – 80 de ani) au o activitate independentă, în comparație cu doar 11% dintre adulții tineri (18 – 29 ani). Circa 18% dintre antreprenorii de vârstă medie (30 – 49 ani) sunt lucrători independenți. Cu toate acestea, programele de susținere a antreprenoriatului sunt, în cea mai mare măsură, orientate către tinerele generații. Raportul sugerează că susținerea antreprenorilor mai în vârstă ar putea contribui la stabilitatea economică – în special în economiile unde antreprenoriatul seniorilor este slab reprezentat.

Intreprinzatorii Intreprinzatorii seniori - o forta neexploatata care poate aduce stabilitatea economica la nivel globalseniori - o forta neexploatata care poate aduce stabilitatea economica la nivel global

La nivel regional, antreprenoriatul seniorilor, adică la nivelul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani, este cel mai scăzut în Europa. Au fost analizate intenția antreprenorială (definită ca procentul din populația adultă care dorește să înceapă o afacere în următorii trei ani) și activitatea antreprenorială în stadiu incipient (cei care au pornit o afacere cu o vechime mai mică de 42 de luni).

Aceste cifre sunt în concordanță cu rezultatele rapoartelor anterioare ale GEM, conform cărora antreprenoriatul înregistrează niveluri ridicate în economiile bazate pe factorii de producție  (factor-driven economies)  unde, de cele mai multe ori, întrreprinderile se creează cu abilități mai reduse și bani puțini.