Investitiţiile în start-up-uri de AI în România se vor dubla până în 2025, la 50 milioane euro

Investititiile in start-up-uri de AI in Romania se vor dubla pana in 2025

Investitiţiile în start-up-uri de AI în România se vor dubla până în 2025, la 50 milioane euro anual, de la circa 25 milioane euro anual în prezent, în contextul în care AI va influenţa semnificativ piaţa muncii, unele joburi urmând să dispară, dar vor apărea altele noi, unul dintre domeniile care vor fi influenţate puternic fiind cel de logistică şi transporturi, potrivit informaţiilor prezentate, marţi, de reprezentanţi ai firmei de consultanţă Horváth & Partners Romania.

Citește și: Ar putea prezice Inteligența Artificială conflictele personale, înainte de o angajare?

Investiţiile în start-up-uri de AI din ultimul trimestru al anului trecut plasează România pe o poziţie fruntaşă în Europa de Est, înaintea Cehiei, Sloveniei şi Slovaciei. AI va influenţa puternic piaţa muncii, la nivelul tuturor joburilor, consideră Kurt Weber, directorul general al Horváth & Partners Romania.

”Investiţiile anuale se vor dubla în 2025, la 50 milioane euro. Pe piaţa muncii, impactul va fi semnificativ la nivelul tuturor locurilor de muncă. Vor dispărea unele joburi, dar vor apărea şi altele noi”, a spus Weber.

Investitiţiile în start-up-uri de AI în România se vor dubla până în 2025, la 50 milioane euro

Constantin Pelehra, Managing Consultant al Horváth & Partners Romania, atra atenţia asupra sectorului de logistică şi transporturi, în ceea ce priveşte dispariţia unor joburi.

”În logistică şi transporturi este posibil să fie eliminate un număr substanţial de joburi. În Romania, acesta un sector important. Este greu de făcut o estimare la nivelul pieţei muncii în ansamblu, vor apărea şi multe joburi noi, odată cu dezvoltarea de noi tehnologii”, a spus Pelehra.

Citește și: CEO-ul Google: „Inteligenţa artificială (AI) trebuie să fie reglementată”

Potrivit estimărilor companiei, între 40% şi 50% dintre locurile de muncă existente ar putea fi înlocuite de soluţii de automatizare, până în 2030. Printre cele mai afectate domenii ar putea fi contabilitatea, marketing, relaţii cu publicul.

În România, investiţiile Serie A, în valoare de 20 milioane euro în start-up-urile Typing DNA şi FintechOS, au accelerat acest sector. Creşterile la nivelul PIB-ului, generate de AI şi Machine Learning la nivelul Europei, vor fi de ordinul a 1,5-2 trilioane euro în următorii 10 ani.

Citește și: Moduri prin care inteligența artificială îmbunătățește serviciul pentru clienți

  •  
  •  
  •  
  •  
  •