Cu siguranţă vrei ca angajații tăi să fie mai productivi și, de asemenea, mai fericiți și mai sănătoși. Se pare că o simplă ajustare a programului zilei de lucru din compania ta este o modalitate surprinzător de puternică de a face acest lucru. Planifică orele de lucru ale angajaţilor pentru a se potrivi cu ceasul lor intern de funcţionare – adică cu tendința lor natural de a fi energizați în momente diferite ale zilei.
Ai în echipa ta persoane extrem de matinale? Nu le obliga să stea seara să lucreze. Și, nu-i forța pe cei ce sunt păsări de noapte asumate să vină la ora 8 dimineața la birou. Asta înseamnă să faci tu niște schimbări, mai ales dacă ești obișnuit să lucrezi în funcție de propriile preferințe sau dacă ai întipărită ideea că cu cât munca este făcută mai devreme în timpul zilei, cu atât mai bine. Însă aceasta este o ajustare care chiar merită. După cum relatează The New York Times, un număr din ce în ce mai mare de companii din întreaga lume încearcă acest lucru și culeg beneficii semnificative:
- Angajații dorm mai mult.
Optzeci la sută dintre angajați ar putea suferi din cauza unui program de lucru care nu se sincronizează cu propriile tendințe naturale, a declarat un expert în somn, publicaţiei Times. Asta explică de ce, atunci când o fabrică de oțel din Germania a început să aloce ture de noapte celor care funcţionau la capacitate maximă în acest interval și ture de dimineaţa devreme celor ce preferau acest interval, muncitorii au început să primească o oră suplimentară de somn în nopțile în care lucrau.
La prima vedere, acesta poate să nu pară un beneficiu uriaș pentru angajatorul lor. Însă trebuie luat în considerare faptul că 97% dintre muncitori manifestă unul sau mai mulți factori de risc pentru oboseală iar 27% au raportat că în ultima lună au adormit la locul de muncă, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Națională pentru Siguranță. Lipsa somnului este asociată cu accidente la locul de muncă, dar și cu probleme de sănătate precum diabetul și obezitatea, și o durată de viață mai scurtă. Această oră suplimentară de somn a fost un câștig uriaș atât pentru fabricile de oțel, cât și pentru angajații săi.
- Angajaţii pot fi mai onești.
Ce are de-a face etica ta cu munca la un moment diferit al zilei? În mod ciudat, cele două lucruri sunt legate. Într-un experiment fascinant, cercetătorii au solicitat participanţilor care erau fie persoane extrem de matinale, fie păsări de noapte, să joace un joc cu zaruri unde ar putea câștiga 500 de dolari. Jocul mergea pe sistemul de onoare iar participanţii au fost rugați să raporteze propriile scoruri.
Unii au fost rugați să joace jocul la 7 dimineața, în timp ce alții au fost rugați să îl joace la miezul nopții. S-a dovedit că matinalii care au dat cu zarurile la miezul nopții aveau cu 18% mai multe șanse să mintă despre asta decât dacă ar fi jucat același joc dimineața. Iar păsările de noapte care au dat cu zarurile la 7 dimineața aveau cu 16% mai multe șanse să mintă despre rezultatele lor.
- Angajaţii sunt mai fericiţi.
A fost greu să angajezi persoanele potrivite în ultimii ani și 2019 nu pare să fie un an mai ușor. Așadar, să ai angajați fericiți cărora le plac slujbele lor este un avantaj enorm pentru orice companie.
De aceea, filiala daneză al unei companii farmaceutice internaționale le oferă acum angajaților o sesiune de instruire de nouă ore pentru a-i ajuta să-și descopere propriul ceas interior și apoi îi încurajează să-și programeze munca cea mai dificilă atunci când sunt foarte concentraţi iar sarcinile mai puțin provocatoare, cum ar fi răspunsul la e-mail-uri, în perioadele în care nivelul lor natural de energie este mai scăzut. Rezultatul este că satisfacția angajaților cu privire la echilibrul dintre viața profesională și cea personală a crescut de la 39%, care era în urmă cu un deceniu când programul a început, la circa 100% în prezent.
Aceste beneficii sunt ceva ce ţi-ai dori pentru propria companie? Le poți avea prin efectuarea unor schimbări relativ minore. Experții spun că majoritatea oamenilor se situează, în mod natural, undeva în mijloc, între trezitul cu adevărat devreme și adevărate bufnițe de noapte – se trezesc în mod natural undeva în jurul orei 8 dimineața și adorm în jurul miezului nopții. Așadar, ceva atât de simplu ca deplasarea startului oficial al zilei de lucru până la ora 10 dimineața sau chiar la ora 9:30 ar ajuta la potrivirea ritmurilor de functionare ale multor angajați (cei care sunt extrem de decalaţi pot totuși să vină mai devreme). De asemenea, ai putea ajuta mult prin planificarea întâlnirilor numai în timpul „orelor de bază” din mijlocul zilei. Acest lucru poate contribui la productivitate, deoarece orele liniștite de dimineața devreme sau cele de seara târziu sunt deseori acele intervale în care oamenii fac cel mai mult din ce au de lucru – dacă nu întrerupi acele ore cu întâlniri.
Planificarea zilei de lucru a companiei pentru a acomoda diferite cronotipuri poate necesita o ajustare mentală dacă nu ești obișnuit cu ideea. Dar nu ai nevoie de o ajustare imensă a programului tău pentru a îmbunătăți în mod semnificativ productivitatea și starea de spirit a angajaților. Doar o oră sau două pot fi suficiente pentru a face o mare diferență.
Sursa: Inc.com
Foto: Pixabay
Citește și 10 sfaturi utile pentru cei ce încă se pregătesc să-și creeze obiectivele pentru noul an