Articol de: Dan Berteanu - Partner AchieveGlobal CEE
În mecanismul învăţării nu s-au schimbat foarte multe. Altfel spus, continuum-ul dezvoltat de Kolb şi Fry acum mai bine de 35 de ani este încă foarte relevant şi explică felul în care învăţăm astăzi. Ceea ce cred că s-a schimbat semnificativ, totuşi, este numărul de experienţe relevante şi de ocazii pe care le avem să aplicăm ceea ce am învăţat. Cred, de asemenea, că există şi mai multe constrângeri. Din cauza lor, timpul rămas pentru reflecţie şi conceptualizare s-a contractat şi s-a dinamizat.
Dintre noile forme de învăţare, aş menţiona Social Learning. A fost conştientizat şi acceptat faptul că oamenii învaţă şi atunci când vorbesc „la ţigară” sau când se strâng în jurul aparatului de cafea. Este un moment de inflexiune important în mediul corporatist, pentru că Social Learning necesită o decizie conştientă de renunţare la control şi o doză crescută de acceptare a incertitudinii.
De curând, am lansat platforma „invata sa-comunitatea studento-profesorilor”. Ideea mi-a venit după ce am ascultat un TED talk şi am citit cartea „Collaborative Consumption” a lui Rachel Botsman. În cei 12 ani de când sunt în businessul de învăţare, am cunoscut sute de oameni talentaţi, dar foarte puţin vizibili pentru publicul larg. În acelaşi timp, am cunoscut mii de oameni dornici să înveţe.
M-am gândit că aş putea construi o comunitate de oameni obişnuiţi, care să înveţe unii de la alţii lucruri foarte practice. Mi-am convins şi două colege din Achieveglobal să mi se alăture. Astfel, după multe discuţii şi răzgândeli, am lansat acest business de retail în învăţare. Două dintre caracteristicile importante ale „invatasa.ro” sunt aceea că stimulează spiritul antreprenorial şi aceea că încurajează crearea unei comunităţi în care oamenii pun la comun ceea ce ştiu să facă.
Cum în engleză conceptul s-ar numi „peer-to-peer learning”, consider că ceea ce am creat se înscrie în tendinţa de a învăţa lucruri diverse de la oameni care se pricep. Ca tendinţă principală în învăţare aş menţiona democratizarea ei. Tehnologia oferă astăzi oricui se pricepe la ceva posibilitatea să devină „profesor”. Unii o fac pentru a contribui pur şi simplu, alţii o fac pentru bani. Pe termen lung, cred că învăţarea de calitate va „costa” din ce în ce mai puţin sau va fi gratuită.
Citeşte aici: Prof. Dr. Lavinia Rașcă – Competenţa se perimează rapid
Citeşte aici: Simona Panaite – Învăţarea experienţială devine predominantă
Citeşte aici: Maria Tudor – Important este cum foloseşti ceea ce înveţi