MBA-urile, leadershipul şi legătura dintre ele

MBA-urile, leadershipul şi legătura dintre ele

Până în prezent, aproximativ 4.000 de manageri români au urmat cursurile unui program de MBA (Master of Business Administration) oferit pe piaţa locală, după cum arată un studiu recent efectuat de Ziarul Financiar, în perioada 15 – 31 martie 2011.

Majoritatea persoanelor care au ales să urmeze cursurile unui program de MBA au fost nevoite să scoată din buzunar mii de euro în schimbul dezvoltării abilităţior de leadership şi pentru a găsi o formulă teoretică cu ajutorul căreia să-şi structureze ceea ce au învăţat din experienţa practică. Cu toate acestea, există păreri potrivit cărora, deşi un program de MBA îţi oferă cunoştinţe tehnice despre practici curente de business, el nu te poate învăţa leadership. În contextul unei economii instabile, un program de MBA care nu oferă şi noţiuni de leadership sau care nu dezvoltă în cursanţii săi şi abilităţi de lider, este insuficient. Astfel, un program de leadership de-sine-stătător oferă training în arii care pot face diferenţa pentru a avea succes în climatul actual: strategii pentru rezolvarea problemelor, direcţii pentru a conceptualize scopurile şi pentru a le comunica eficient, exerciţii de dezvoltare a integrităţii şi curajului.

În România sunt prezente 14 programe de MBA care dau aproximativ 500 de absolvenţi anual.

Ce are special un program de MBA?

MBA-ul este un program de cursuri de aproximativ 2 ani care sintetizează cele mai utile cunoştinţe de afaceri (marketing, finanţe, logistică, resurse umane.), pune accent pe studiile de caz şi pe aplicabilitatea practică a conceptelor şi metodelor învăţate şi contribuie la dezvoltarea abilităţilor manageriale şi abilităţilor soft ale cursanţilor.

În România sunt prezente programe de MBA generale, dar şi cu specializări pe anumite domenii: marketing, finanţe, management de proiect, management transnaţional, antreprenoriat.

Cum alegem un MBA?

Criteriile după care se alege un MBA sunt:

  • obiectivele de carieră: cine vizează un post într-o ţară străină sau cât mai sus în ierarhia unei multinaţionale, trebuie să fie absolvent al unui program de MBA cât mai bine cotat;
  • renumele pe piaţă a respectivului program şi în cadrul managementului superior al companiei ţintite pentru carieră (contează cine sunt organizatorii respectivului MBA, ce acreditări are, cine sunt profesorii, ce loc ocupă programul în topurile MBA, dar şi experienţa foştilor absolvenţi din cercul de cunoştinţe);
  • disponibilităţile băneşti ale cursanţilor şi firmelor sponsor;
  • posibilităţile de specializare;
  • temele din curriculum şi profesorii;

Mihaela Forgaciu :  Există mari şanse ca după absolvirea unui MBA să doreşti mult mai mult şi chiar să încerci să fii pe cont propriu, adică să-ţi clădeşti propria afacere.

Mihaela Forgaciu, expert resurse umane, cu peste 15 ani de expertiză în resurse umane şi membru activ HR Club, a absolvit programul EMBA Asebuss Bucureşti, România în perioada 2004/ 2006. Potrivit acesteia, motivele pentru care a făcut această alegere au fost înţelegerea strategică a funcţiunilor de business: analiza financiară, macroeconomie, statistică, bursă, marketing, HR strategic, pieţe internaţionale, acces la networking de înalt nivel, prin intermediul căruia a cunoscut executivi de pe piaţa locală cu care a stabilit relaţii foarte utile. În plus, profesorii de calibru, costul decent, diploma recunoscută internaţional şi faptul că nu a fost nevoită să întrerupă job-ul pentru a merge la cursuri, au reprezentat o altă serie de motive pentru alegerea făcută.

Potrivit Mihaelei, cei doi ani de cursuri EMBA i-au influenţat nivelul de dezvoltare personală deoarece a învăţat mult despre arii absolut necesare înţelegerii strategice a unui business, a învăţat să vorbească „în cifre”, a cunoscut oameni minunaţi, a devenit antreprenor şi a câştigat mai mulţi bani mult mai uşor.

În opinia Mihaelei Forgaciu,  “leadership-ul si MBA-ul sunt lucruri separate.”

“Finalizarea unui MBA nu garantează dobândirea de abilităţi de leadership. Leadership-ul este o temă complexă ce necesită, în primul rând, o cunoaştere aprofundată a naturii umane, un anume tip de comportament- care conduce la a avea …”Followers”. Te ajută mult şedinţele de coaching cu un coach de calibru- care devine cutia ta de rezonanţă, care te face să înţelegi ce impact, ce percepţii produci în afara ta, care te face să te vezi din afară. ”

“Nu cred că MBA-ul şi leadership- ul se influenteaza- cred, însă, că te face să-ţi stabileşti disciplinat o listă de obiective pe care le poţi atinge mult mai usor- având o înţelegere profundă a noţiunilor de business. Există mari şanse ca după absolvirea unui MBA să doreşti mult mai mult şi chiar să încerci să fii pe cont propriu, adică să-ţi clădeşti propria afacere.”

Cristian Ionescu, Coface : Cel mai important lucru pe care îl asimilezi în urma unei astfel de experienţe este formarea unei mentalităţi de lider global.

Un alt manager român, care a absolvit un program de MBA este Cristian Ionescu, Country Cluster Manager în cadrul Coface România, Bulgaria şi Slovacia.

„Am absolvit programul Global Executive MBA în cadrul şcolii internaţionale de business INSEAD. În anul 2005 mi-am fixat ca obiectiv să urmez cursurile unui program de Executiv MBA în următorii ani şi fiind un obiectiv prioritar pentru mine, am reuşit să îl realizez în anul 2008 când am început cursurile şcolii INSEAD.

Opţiunile mele au fost relativ restrânse şi s-au bazat în principal pe topurile alcătuite de Forbes, Business Week sau The Economist, care clasifică programele MBA şi Executive MBA în funcţie de costurile directe, plus cele de oportunitate pentru perioada de inactivitate şi return-ul pe care acesta îl aduce. Mi-a venit relativ uşor să înţeleg ce doresc să fac, datorită focusului meu mai degrabă european. Motivul pentru care a ales şcoala de afaceri INSEAD a fost poziţia privilegiată în topurile europene, INSEAD plasându-se în fiecare an pe locul 1 sau 2 şi mereu în top 10 mondial.

După ce am vizitat INSEAD-ul, am fost plăcut impresionat de nivelul mediului de studiu şi a facilităţilor din campus, dar bineînţeles şi de calitatea profesorilor şi cursanţilor.  Totodată, am fost interesat şi de modelul de studiu ce oferă o combinaţie între studiu individual şi online la distanţă (75%) şi studiu în campus (25%).

Puncte forte

Un atu important îl constituie faptul că profesorii nu sunt doar nişte excelenţi teoreticieni în ştiinţa managementului, cu cariere academice de invidiat, dar şi practicieni deosebiţi cu experienţă în business la nivel mondial. Senzaţiile tari pe care aceştia le transmit atât ca personalităţi şi stil, dar şi prin actualitatea informaţiilor la zi dezbătute, te fac să simţi că trăieşti ceva cu adevărat special.

Un avantaj competitiv al INSEAD este faptul că această şcoală de business este percepută ca fiind cea mai aproape de spiritul antreprenorial, 40% din absolvenţii programelor de MBA sau EMBA alegând antreprenoriatul în viaţă la un moment dat.

Din punct de vedere al conţinutului, caracteristic tuturor programelor de acest tip, cursurile sunt extrem de interactive şi cu aplicaţii foarte practice, studii de caz reale depre companii globale precum Apple, Nokia sau IBM. Practic pe lângă istoria business-ului global, un asemenea program îţi dezvăluie şi te face familiar cu modul de conducere a unor firme cu cifre de afaceri de nivelul PIB-ului României.

Admiterea la INSEAD a reprezentat o puternică emoţie şi o confirmare a realizărilor din carieră, fiind unul dintre cele mai frumoase şi intense momente pe care le-am trăit vreodată.

Cel mai important lucru cu care am plecat de la INSEAD a fost formarea unei mentalităţi de lider global, înţelegerea business-ului internaţional la o altă dimensiune şi capabilitatea şi confortul de a acţiona în cunoştinţă de cauză pe orice piaţă a lumii.

Există o legătură între MBA şi Leadership?

Cel mai important lucru pe care îl asimilezi în urma unei astfel de experienţe este formarea unei mentalităţi de lider global. În cadrul diferitelor module poţi  participa la diverse sesiuni de informare pe teme variate, precum şi la programul de dezvoltare personală şi leadership. În cadrul forumului de leadership, sunt invitaţi să împărtăşească din experienţa lor internaţională CEO sau top manageri de nivel mondial ce conduc companii cu câteva sute de mii de angajaţi şi cifre de afaceri de mai multe sau zeci de miliarde de euro.”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •