Articol de: Vera Iurcu, redactor
Locul vostru de muncă vă ridică spiritul și vă inspiră să lucrați mai bine? Felicitări, sunteți printre cei mai norocoși, deoarece 87% dintre angajații din întreaga lume nu sunt ”engaged” la locul de muncă, potrivit raportului “State of the Global Workplace”, realizat de către Gallup. Dar de ce companiile ar trebui să aibă grijă de gradul de implicare al angajaților? Ei bine, nu este vorba numai despre responsabilitatea socială. Organizațiile cu un nivel ridicat al angajamentului raportează o productivitate mai mare cu 21%, au un grad scăzut de absenteism și turnover al angajaților, precum și o îmbunătățire a calității muncii.
După ce am scris despre importanța unui mediu de lucru ”Activity Based”, am fost interesați să aflăm opiniile unor specialiști în sfera ”activity based workplace” referitor la modul în care poate fi creat un loc de muncă unde angajații aleg să muncească din plăcere, nu din necesitate.
Așadar, în continuare găsiți un interviu cu Mirona Grecu, Workplace Solutions Analyst, Office Agency și Ramona Savencu, Associate, Office Agency, în cadrul Colliers International Romania, despre ce înseamnă conceptul ABW din punct de vedere al strategiei de business, cum se reflectă acesta în implicarea angajaților și cum se adaptează la nevoile actuale ale acestora.
A răspuns: Mirona Grecu, Workplace Solutions Analyst, Office Agency în cadrul Colliers International Romania
Credeți că ABW este o strategie transformatoare de business sau a locului de muncă?
ABW este o strategie de organizare a locului de muncă, ce rezultă în urma unui proces riguros de analiză a nevoilor de business ale companiei. Acest proces se numeşte Workplace Solutions și are ca prim pas analizarea şi prioritizarea obiectivelor de business pe termen mediu şi lung. Toate intervenţiile făcute în spaţiul fizic de birouri sunt examinate şi validate pe baza contribuţiei pe care o aduc acestor obiective. La finalul procesului de Workplace Solutions, se oferă recomandări companiei în ceea ce priveşte așezarea în spaţiul fizic a zonelor de lucru, soluţiile IT şi, mai ales, comportamentul angajaţilor.
Procesul de Workplace Solutions are şi o mare componentă de Management al Schimbării. Un spaţiu de birouri amenajat după conceptul ABW încearcă să răspundă nevoilor diferite ale angajaţilor pentru a spori productivitatea şi eficiența acestora. Acest concept propune amenajarea unor spaţii special concepute pentru fiecare tip de activitate. Pentru ca acest mod de organizare a biroului să fie eficient şi să aibă un efect pozitiv asupra obiectivelor de business, este foarte important ca angajaţii să înţeleagă şi să ştie să folosească fiecare zonă în modul şi pentru scopul pentru care a fost creată.
În concluzie, chiar dacă ABW este un mod de organizare a locului de muncă, procesul prin care acesta se implementează este un sistem de transformare a business-ului şi a culturii organizaţionale.
De obicei, engagementul angajaților este definit diferit în fiecare organizație. Cum îl definiți dvs?
Din punctul nostru de vedere, un angajat “engaged” sau implicat este un angajat care se simte motivat să contribuie la creşterea companiei şi la succesul organizaţional, este mândru de mediul de lucru din compania sa şi este dornic să recomande angajatorul respectiv şi altor oameni. Pentru ca acest lucru să se întâmple, între companie şi membrii ei trebuie să existe o relaţie bazată pe încredere, integritate, angajament şi comunicare continuă.
Cum ați determina care angajați sunt implicați și care sunt avantajele pe care companiile le văd în asta?
În identificarea acestor angajaţi, unul din paşii procesului de Workplace Solutions îl constituie un chestionar care este trimis tuturor oamenilor din companie. În urma lui, companiile pot să îşi facă o părere obiectivă în ceea ce priveşte numărul de angajaţi “engaged” la nivel macro. Aceşti angajaţi implicaţi vor deveni mai târziu în proces promotorii noului concept ABW.
Engagement-ul nu este sinonim cu fericirea sau satisfacţia. Un angajat poate să fie fericit şi satisfăcut la locul de muncă, dar aceasta nu înseamnă că este implicat, motivat, eficient şi productiv.
Pentru companii este foarte important să aibă un procent cât mai mare de angajaţi implicaţi. Unul din avantajele de a avea astfel de angajați este faptul că aceştia îşi găsesc o motivaţie intrinsecă şi compania nu trebuie să gândească scheme de motivaţie externe. Un alt avantaj este faptul că ei nu trebuie urmăriţi şi controlați pentru a-şi îndeplini atribuțiile. De aceea, managerii lor se pot baza pe faptul că ei vor livra ceea ce se aşteaptă de la ei la termenele stabilite. Aceşti oameni sunt de obicei proactivi și mereu dornici să aducă îmbunătăţiri proceselor de business pentru a fi cât mai eficienţi.
De ce un loc de muncă atractiv este atât de important pentru un angajat modern?
Noile generaţii care au intrat de curând sau urmează să între în piaţa muncii au nevoi şi stiluri de muncă diferite faţă de generaţiile existente. Prin urmare, este foarte important ca mediul de lucru să acomodeze toate aceste nevoi diverse. Pentru generaţiile Y şi Z, locul de muncă este mai mult decât un job, este un stil de viaţă şi, de aceea, pentru aceste generaţii este foarte important să lucreze cu plăcere, să simtă că ceea ce fac are un impact direct în bunul mers al companiei şi să simtă că sunt în permanență provocaţi şi că au ce învaţă.
De asemenea, acești angajați duc conceptul de “work-life balance” un pas mai departe spre idea de “work-life integration”. În trecut, viața profesională și viața personală erau considerate două lucruri total diferite. În prezent, datorită evoluției tehnologice, oamenii pot să păstreze legătura în permanență atât cu viața personală cât și cu cea profesională. Granițele dintre cele două devin tot mai estompate și conceptul de “work-life integration” devine din ce în ce mai popular în rândul noilor generații.
În acest fel, pentru majoritatea angajaților moderni, locul de muncă nu mai este doar o locație, ci o destinație în care își petrec de multe ori mai mult timp decât acasă. De aceea, este foarte important ca locul de muncă să fie plăcut și atractiv pentru angajați și să dea dovadă de o mare flexibilitate pentru a acoperi cât mai multe nevoi.
Care sunt cele mai mari provocări în proiectarea unor spații activity based care să se potrivească atât pentru introvertiți, cât și pentru extrovertiți?
În funcţie de generaţia din care face parte şi tipul de personalitate, fiecare om are nevoi diferite atât în ceea ce priveşte viaţa personală, cât şi cea profesională. Frumuseţea unui mediu de lucru activity based vine datorită gamei variate de tipuri de spaţii prezente în birou. Fiecare angajat are posibilitatea să îşi aleagă un loc în funcţie de activitatea pe care o desfăşoară, dar şi în funcţie de preferinţele sale.
Pentru angajaţii introvertiţi există zone de concentrare unde pot lucra în linişte, săli de întâlnire şi zone informale de lucru de 1-2 persoane. Pentru cei cărora le face plăcere să interacţioneze cu cât mai mulţi oameni există o paletă largă de spaţii de colaborare şi comunicare unde pot să lucreze sau să socializeze cu alţi colegi. În ceea ce priveşte birourile din open space, fiecare angajat are oportunitatea să îşi aleagă un birou mai central sau mai retras care să răspundă cât mai bine nevoilor sale.