Beneficiile unui mediu de lucru ”Activity Based”

Beneficiile unui mediu de lucru ”activity based”

Modul de organizare a biroului a evoluat, de-a lungul timpului. În trecut, majoritatea birourilor erau compuse din încăperi mici, destinate pentru 3 -4 persoane. Cu timpul, acest mod de organizare a evoluat înspre soluții din ce în ce mai deschise, care să permită colaborarea și comunicarea între angajați. În plus, în momentul de față, forța de muncă este compusă din patru generații diferite, fiecare cu nevoile sale de business specifice.

Deoarece un mediu de tip open space nu reușește să atingă toate așteptările lor, multe companii decid să facă trecerea de la tradiționalul open space, spre un mediu de lucru bazat pe activități, numit ”activity based working” (ABW). Acest concept vine cu propunerea de a crea spații amenajate diferit, pentru fiecare tip de activitate pe care angajații o desfășoară în companie.

Termenul este unul relativ nou, fiind inventat în 1996, de către Erik Veldhoen, autorul cărții ”The Demise of the Office”. Modelul ”activity based” propune un mediu de lucru hibrid, care oferă oamenilor spații și facilități comune, în loc să stea la același birou în fiecare zi.

În cadrul evenimentului Operational HR 2017, organizat de către BusinessMark, acest subiect a fost explorat de către reprezentatul Colliers International România, Mirona Grecu – Workplace Solutions Analyst, Office Agency. Ea a vorbit despre avantajele pe care le au companiile și forța de muncă, odată cu adoptarea unui mediu de lucru bazat pe activități.

Împuternicire și implicare. Acest principiu se bazează pe încredere. În momentul în care managerul este dispus să acorde încredere angajaților că își vor îndeplini activitățile cu succes, chiar dacă nu sunt sub supraveghere directă, angajații vor deveni mult mai motivați, mai responsabili și mai dornici să-și asume propriile decizii.

Recrutare și retenție. Un spațiu ABW dinamic, cu aranjamente de lucru variate, va fi mai atractiv pentru angajați, pentru vizitatori și alte părți interesate, spre deosebire de un mediu de lucru tradițional. Dacă potențialii candidați sunt tot mai atrași de medii modulare și creative, angajații existenți sunt mult mai dispuși să rămână în companiile care le asigură un mediu de lucru corespunzător nevoilor profesionale și personale.

Comunicare și colaborare. ABW sfidează metodele tradiționale și rigide de lucru. Angajații nu mai sunt legați de birourile lor toată ziua, astfel încât au libertatea să comunice și să colaboreze mai bine între departamente. Schimbul de informații ajunge să se facă într-un mod mai informal, iar cu o comunicare mai bună, crește și schimbul de cunoștințe și idei noi.

Flexibilitate. Multe companii au constatat că implementarea unui mediu de lucru „activity based” a redus spațiul necesar pentru birouri. Așadar, au scăzut costurile de Real Estate, iar companiile se adaptează mai ușor la schimbările de business. Pentru angajați, ”activity based working” înseamnă că au opțiunea și libertatea de a alege locul și timpul de lucru, ceea ce le oferă sentimentul că dețin mai mult control asupra zilelor de muncă. În plus, acest spațiu este potrivit atât pentru extroverți, cât și pentru introverți.

Inovație. Având în vedere că există o variație în ceea ce privește mobilierul și stilul de amenajare, angajații se simt mult mai creativi. În plus, într-un mediu ABW, spațiile sunt create pentru activități specifice: relaxare, concentrare, colaborări. Adesea, creativitatea apare din schimbul de informații dintre persoane care au experiențe și cunoștințe diferite.

Schimb de cunoștințe. Noua generație de angajați are o perspectivă foarte diferită asupra ofertelor angajatorilor și mediului de lucru. Generația Y și Millennials au cea mai puțină toleranță pentru o abordare a managementului care nu se aliniază așteptărilor și perspectivelor inovării, flexibilității și autonomiei. Acum, mai mult ca niciodată, oamenii vor să fie ei înșiși, iar mediul de lucru servește doar ca un instrument de auto-actualizare.

Work – life balance și bunăstarea angajaților. Un mediu de lucru „activitty based” promovează mișcarea și elimină birourile fixe. Angajații au posibilitatea să se miște în spații diferite, în funcție de activitățile pe care le desfășoară, să își schimbe pozițiile și să ia pauze regulate, ceea ce le menține sănătatea și energia. În același timp, crește nivelul de performanță a muncii.

Productivitate. Cele mai multe spații sunt destinate numai pentru două activități: lucrul la birou sau întâlnirile într-o sală de ședințe. Angajații sunt mai productivi atunci când își pot asuma responsabilitatea pentru munca lor și pot lua decizii cu privire la locul unde și când lucrează.

Voi ce părere aveți despre astfel de spații de lucru?

(Foto credit: Breather / Unsplash)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •