Rechinii și groparii din business-ul românesc: cu cine să nu faci afaceri

Rechinii si groparii din business-ul romanesc: cu cine sa nu faci afaceri

Stăm bine la capitolul creştere economică, însă, dincolo de statisticile de pe hârtie, să faci afaceri în România reprezintă o provocare plină de tot mai multe obstacole.

Keysfin a realizat un studiu asupra economiei, privită din prisma riscului de business, iar concluziile sunt alarmante. Există în România lui 2018 un om de afaceri care ar face „business’” cu 119 companii, dintre care 116 sunt în insolvenţă. Şi nu este singurul care se poate „lăuda” cu această performanţă. În topul realizat de KeysFin mai sunt alţi 9 oameni de afaceri care au între 40 şi 100 de firme în insolvenţă.

Unii le spun „rechini”, alţii „gropari”, asta pentru că mulţi dintre ei sunt specializaţi în achiziţia şi lichidarea firmelor cu probleme. Alţii aşa s-au obişnuit să lucreze. Atunci când nu le mai merg afacerile, le trec în insolvenţă şi deschid altele noi.

Pentru partenerii de afaceri, acest mod de a face business se traduce în marfă pierdută, bani blocaţi şi chiar risc de faliment. Asta pentru că peste 80% dintre firmele din România sunt slab capitalizate, deci nu au rezerve financiare care să le permită să treacă peste astfel de situaţii.

Studiul a luat în calcul firmele înregistrate în BPI (Buletinul Procedurilor de Insolvenţă) deţinute de acţionari care au avut minim 2 companii în această situaţie între 2008-2017. S-a constatat că cel mai riscant domeniu este comerţul cu ridicata şi amănuntul, urmat de construcţii imobiliare, restaurante şi alte servicii de alimentaţie, lucrări speciale de construcţii și transporturi.

Cu cine să nu faci afaceri

Bărbat de origine română, cu vârsta cuprinsă între 46 – 65 de ani – așa arată profilul omului de afaceri pe care trebuie să îl eviți.

Radiografia mediului de business arată că cei mai mulţi oameni de afaceri implicaţi în firme în insolvenţă sunt bărbaţi, peste 18.700, în timp ce sexul feminin este reprezentat de 6.900 de acţionari.

Şi vârsta acestora prezintă un indicator interesant. Statistica arată că cei mai mulţi acţionari în cel puţin două firme în insolvenţă sunt din categoria de vârstă 46-65 de ani, urmaţi de cei între 31-45 ani. Interesant este şi procentul celor de peste 66 de ani aflaţi în această situaţie (9% bărbaţi, 3% femei).

Pe ansamblu, vârsta medie a oamenilor de afaceri indisciplinaţi este de 49,2 ani în cazul bărbaţilor şi de 48,3 ani în cel al femeilor.

Din punct de vedere al naţionalităţii, românii sunt cei mai riscanţi investitori (25.600), urmaţi de italieni (503), turci (220), unguri (152), nemţi (145), moldoveni (139), irakieni (86), israelieni (75), chinezi (55), britanici (51) şi francezi (45).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •