3 calități de care are nevoie un lider pentru a avea succes într-o echipă

3 calități de care are nevoie un lider pentru a avea succes într-o echipă

Ce calități ar trebui să aibă un lider pentru a avea succes în echipa în care lucrează? Potrivit Harvard Business Review (HBR)  ar fi vorba despre trei puncte forte care ar trebui să caracterizeze o persoană aflată în postura de a coordona o echipă.

3 calități de care are nevoie un lider pentru a avea succes într-o echipăCei de la HBR au pornit de la formula pe care jurnalistul Dan Savage a dat-o succesului într-o relație, formulă care cuprinde atributele ,,bun, darnic și curajoas” și au stabilit că cele trei elemente menționate ar trebui să se aplice, similar, și în descrierea unui lider performant.

Prin urmare, potrivit HBV, pentru a avea succes, un lider trebuie să fie

1. Talentat

Un lider trebuie să fie foarte bun în ceea ce face, inteligent, bine pregătit,  dar și bine informat. Pentru a coordona o echipă, însă, trebuie să fie și un bun comunicator, să știe cum să gestioneze un conflict în mod diplomat și să reușească să se adapteze în funcție de schimbările care au loc în companie.

2. Curajos

Unui lider nu trebuie să îi fie teamă să își asume riscuri. De aceea, el trebuie să fie o persoană hotărâtă, pregătită să înfrunte și eșecurile și să accepte și criticile.

3. Generos

Pentru a fi respectat de echipa pe care o coordonează, un lider nu trebuie să fie luat de val de dorința de a domina sau de a-și asuma meritele altora. Este important să cunoască oamenii alături de care lucrează, să îi ajute să devină mai buni și prin urmare să creeze o echipă care poate avea rezultate foarte bune.

Nu toți liderii se dovedesc a fi, însă, curajoși sau generoși. Cei care, însă, întrunesc cele trei calități au siguranța că și echipa lor va fi una de succes, bine pregătită și gata să înfrunte orice obstacol.

Citește și Cele 7 păcate ale unui manager

  •  
  •  
  •  
  •  
  •