Anxietate – Când avem nevoie de mai mult spațiu personal

Anxietate - Când avem nevoie de mai mult spațiu personal

Anxietatea este, până la un anumit punct, o reacție normală față de stres, spun specialiștii de la Institutul American de Sănătate Mintală (NIMH). În unele situații, însă, ea este dăunătoare, iar potrivit unui studiu realizat de britanici, citat de health.com, axioșii au pur și simplu nevoie de ceva mai mult spațiu personal decât alte persoane.

Studiul realizat de cercetătorii britanici arată că cei care suferă de anxietate se simt mai amenințați de elementele pe care le simt prea aproape de spațiul peripersonal.

Chiara Sambo și Giandomenico Iannetti de la UCL (University College London) au evaluat 15 persoane cu vârste cuprinse între 20 și 37 de ani, testându-le nivelul de anxietate în diferite situații.

Studiul a prespus stimularea unui nerv de la nivelul mâinii care determină oamenii să clipească. Participanții au fost puși să își țină mâna la patru distanție în raport cu fața lor. În funcție de distanța față de mână,  participanților le era analizat reflexul pentru a stabili cât de periculos resimt ei fiecare stimul.

Studiul a demonstrate că cei care aveau un nivel de anxietate mai mare, reacționau mai dramatic pe măsură ce mâna se apropia de față, ceea ce, potrivit cercetătorilor, însemna că spațiul lor peripersonal este mai larg.

“Rezultatul cercetării măsoară mărimea ariei din jurul feței pe care fiecare individ o consideră ca fiind expusă la un risc mare și pe care vrea să o apere prin cele mai eficiente reacţiile motorii de apărare”, a explicat Giandomenico Iannetti.

Cercetarea este extrem de importantă mai ales pentru a soluționa problemele de anxietate în cazul persoanelor care au joburi riscante precum pompierii sau polițiștii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •