Cei mai buni lideri au protejați

Cei mai buni lideri au protejați

De ce este important pentru lideri să aibă protejați? Potrivit unui studiu realizat de CTI (Center for Talent Innovation), citat de Harvard Business Review, executivii care au sprijinit tinere talente s-au declarat mult mai satisfăcuți de munca lor.

Cei mai buni lideri au protejați

Studiul a avut ca temă centrală sponsorizarea și efectele pe care recompensele și promovările le au asupra ,,protejaților”, însă, rezultatele au evidențiat și efectul invers, pe care liderii îl resimt atunci când iau pe cineva ,,sub aripă”. Cercetătorii de la CTI au numit acest efect, „efectul protejatului”.

„Efectul protejatului” se referă tocmai la satisfacția pe care liderii puternici o simt când știu că au ajutat novici să progreseze.

Același studiu face diferența dintre executivii de tip sponsor și cei de tip mentor. Potrivit președintelui CTI, Sylvia Ann Hewlett, a deveni sponsorul unor tineri talentați, înseamnă o mișcare foarte bună în carieră pentru un lider.

„Sponsorul” va ajuta talentele să iasă în evidență și să capete apreciera întregii conduceri a unei companii. Sponsorul, de asemenea, va avea grijă ca atunci când unul dintre talente greșește să îl ajute, să îl corecteze pentru a ieși cu bine din problemă.

Prin identificarea de talente și pregătirea lor, un lider sponsor se asigură că viziunile lui vor avea un viitor și își va consolida reputația

Totuși, protejații nu doar extind influența unui lider și contribuie la dezvoltarea brandului, ci creează legături speciale cu toți cei din companie. Ei asigură comunicarea între „sponsor” și ceilalți angajați, îl țin pe „sponsor” informat cu privire la tot ceea ce se întâmplă, de problemele care pot apărea.

De ce liderii puternici au nevoie de protejați?

Prin intermediului studiului realizat CTI a răspuns la întrebare și a identificat mai multe beneficii pe care protejații le aduc liderilor:

–          Asigură o continuitate a viziunii și culturii organizaționale

–          Creează o „plasă de siguranță”

–          Învață la rândul lor importanța susținerii noilor talente

  •  
  •  
  •  
  •  
  •