Un studiu făcut public în luna august de Universitatea Stanford arată că persoanele care ocupă funcția de CEO sunt în proporție de peste 57% deschiși să primească sugestii de la un coach.
Harvard Business Review a discutat cu specialiștii de la Univesitatea Stanford și identificat cele mai importante aspecte ale studiului care s-a bazat intervievarea a peste 200 de executivi despre modul în care primesc sfaturi:
De ce este coaching-ul important?
Orice companie poate întâmpina, la un moment dat, probleme care, din interior, poate nu ajung să fie observate la timp. Pentru a evita ca problemele să evolueze într-o direcție negativă, periodic, este bine ca un specialist din afară să analizeze situația și să identifice punctele slabe.
Din acest punct de vedere, coaching-ul este foarte important. Un consultant sau un coach va putea să vadă obiectiv situația unei companii.
În ce domenii este un CEO dornic să primească sfaturi?
Studiul arată că executivii sunt interesați în mod particular de primi sfaturi în legătură cu managementul conflictului.
În condițiile în care deciziile pe care un CEO le ia îl pun de cele mai multe ori în situația de a face pe cineva fericit și pe altcineva nemulțumit, un lider trebuie să învețe cum să medieze situația. Dacă un CEO evită rezolvarea conflictelor, el nu face altceva decât să încurajeze un comportament neproductiv.
Un coach va putea să ajute un CEO să dezvolte de gestionare a conflictelor care va fi în folosul întregii companii.
De ce unii executivi nu acceptă sfaturi de la consultanți?
Potrivit studiului, peste 65% dintre persoanele care ocupă funcția de CEO nu cred că un consultant îi poate ajuta să își îmbunătățească activitatea.
Totuși coaching-ul trebuie privit ca un instrument extrem de important care într-adevăr poate fi de folos pentru a-l sprijini pe lider în a avea rezultate mai bune.
Cine decide că este nevoie de coaching?
79% dintre executivii intervievați au spus că ei sunt cei care au decis că au nevoie de coaching. Specialiștii de la Universitatea Stanford susțin, însă că decizia de a accepta sugestii din afară ar trebui să fie și responsabilitatea bordului de directori, dar și a șefului departamentului de resurse umane.
Dacă, de exemplu, comportamentul unui CEO nu este potrivit, atunci ceilați executivi ar trebui să îi propună să urmeze niște cursuri de dezvoltare personală.
Cât de important este coaching-ul în aria abilităților legate de motivare, compasiune, persuasiune?
Compasiunea, persuasiunea, dar și motivarea sunt considerate a fi ,,abilități soft”. Ele sunt, însă, extrem de importante pentru un CEO, spun specialiștii de la Universitatea Stanford întrucât ele reprezintă baza unei structuri de lidership complementare. Sructura permite unui lider să lucreze eficient, asigurându-se că își inspiră și motivează angajații.
Poate un CEO să recunoască faptul că primește sfaturi din afară fără a crea panică în rândul acționariatului?
Coaching-ul, spun specialiștii este o acțiune privată care nu trebuie să fie în mod obligatoriu împărtășită cu acționarii.
Dacă, însă, ceva rău s-a întâmplat în companie (mediatizare negative, pierderea unui top manager) și CEO-ul admite că stilul de lidership pe care îl folosește a cauzat problema, atunci el poate să recunoască deschis că va apela la coaching pentru a deveni mai bun.
Poate coaching-ul să ajute o companie să ajungă în top?
Specialiștii de la Universitatea Stanford spun că marile companii precum Dell sau Google aduc frecvent consultanți pentru a-și sprijini executivii. Ei au înțeles că a primi sfaturi din afară nu reprezintă un semn de slăbiciune.