Cum poate forma un lider o echipă de succes

Cum poate forma un lider o echipă de succes

Succesul unei echipe de depinde în mare măsură de chimia dintre membrii ei. Chiar dacă angajații lucrează din greu și au toate abilitățile necesare pentru sarcinile pe care le au de îndeplinit, atunci când ajung să formeze o echipă, lucrurile s-ar putea să nu funcționeze așa cum ar trebui.

Potrivit inc.com, o echipă căreia îi lipsește chimia dintre angajați nu poate fi productivă. Pornind de la această observație, PsyBlog a trecut în revistă o serie de studii realizate de psihologi pe tema modului în care angajații reușesc să fie performanți atunci când lucrează împreună. Studiile au evidențiat câteva ,,ingrediente” de bază de care un lider ar putea ține cont pentru a forma o echipă de succes:

Prioritizarea abilităților sociale

Orice companie va dori să formeze o echipă de angajați foarte bine pregătiți. Dar aceasta nu este neapărat cheia succesului. Un studiu realizat de Anita Woolley, profesoară a Universității Carnegie Mellon din Pittsburgh, Pennsylvania, pe 699 de oameni a arătat că inteligența unui grup nu se corelează cu inteligența individuală. Adică, indiferent de cât de compentenți sunt membrii unui grup  dacă le lipsește sensibilitatea socială (acea atenție pe care o acordă cineva sentimentelor celor din jur), nu vor avea rezultate la fel de bune ca o echipă în care există și acea componentă a sensibilității.

Mixarea de gen

Întrucât abilitățile sociale ale femeilor sunt mai dezvoltate decât cele ale bărbaților, includerea femeilor în echipe permite aducerea într-un grup a acelei sensibilități descoperite de Wooley. Echipele mixte se vor descurca mult mai bine în realizarea unor proiecte decât echipele exclusiv formate din bărbați sau femei.

Mixarea introvertiților cu extrovertiții

Se consiseră că extrovertiții sunt cei mai buni oameni pe care ar trebui să îi ai în echipă. Totuși, introvertiții au și ei un rol important. Chiar dacă nu sunt tipul de persoane care vor să fie în centrul atenției, nu înseamnă că nu își vor îndeplini sarcinile cu seriozitate.

Împărtășirea poveștilor

De unde venim și unde vrem să ajungem? Sunt două întrebări la care membrii unei echipe pot răspunde pentru a vedea dacă se află pe aceeași lungime de undă sau dacă au, în termeni psihologici, aceleași modele mentale. Atfel, angajații ajung să se cunoască mai bine și să își dea seama dacă au viziuni comune.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •