Lucrăm din ce în ce mai mult peste program. Petrecem 10-12 ore la birou, între proiecte, dat telefoane și mailuri. Obosim, ne stresăm și în final ajungem rapid la epuizare fizică.
John Challenger, CEO al companiei americane de consultanță Challenger Gray & Christmas a fost diagnosticat cu epuizare . Pe baza experienței sale, el a explicat pentru NPR (National Public Radio) că epuizarea ajunge să se manifeste ramificat, la nivel emoțional, mental și fizic.
„Ajungi să pierzi din încrederea în tine și încrederea în valoarea muncii tale”, spune el despre momentul în care ajungi la epuizare.
Cum afectează epuizarea o companie?
Epuizarea nu afectează doar angajatul, ci întreaga afacere. Studiile de specialitate realizate de Asociația Americană a Psihologilor arată că, la nivelul Statelor Unite ale Americii, companiile pot pierde până la 300 de miliarde de dolari din cauza stresului.
Iar situația se înrăutățește de la an la an, cu atât mai mult cu cât stresul e amplificat de un context economic nu tocmai favorabil. Nu doar că angajații muncesc mai mult, dar criza nu le-a permis să primească nici o mărire în ultimii trei ani.
În cazul americanilor, această situație îi determină să iasă de pe piața muncii mai repede decât ar trebui. Prin urmare stresul si lipsa unei motivații materiale duc la pierderea angajaților cu experiență.
Agențiile americane pentru ocuparea forței de muncă au observat, de asemenea, că cei care caută noi locuri de muncă sunt deja epuizați și descurajați, ceea ce nu le permite să lucreze la nivelul real al capacităților lor.
Ce ar putea face companiile în această situație?
Challenger este de părere că trebuie ținut sub observație ciclul emoțional al unui angajat pentru a putea face schimbări în bine.
„Ne angajăm într-un loc, creștem acolo și, deodată, lucrurile de copleșesc. Apar epuizarea și schimbarea”, explică Challenger