Roboții și inteligența artificială vor înlocui factorul uman?

Futorologul Gerd Leonhard, despre roboti si industria viitorului, la Bucuresti

Cu câțiva ani în urmă, abia începeam să luăm în calcul faptul că roboții și inteligența artificială (AI) ar putea intra în sfera uzualului și a normalității.  În prezent, AI are potențialul de a se infiltra pe orice piață verticală, adică acele industrii care sunt axate pe un singur tip de produse sau servicii, cum ar fi sectorul bancar sau retail. Această infiltrare poate avea loc și în orice proces de afaceri: de la vânzări și marketing, până la HR și recrutare. În câțiva ani, va fi greu să ne imaginăm orice tehnologie care nu intră în sfera AI.

Tot mai multe companii folosesc inteligența artificială pentru a crea noi produse și pentru a se dezvolta. În plus, creează și alte oportunități în ceea ce privește rolul oamenilor în companii.

Adina Vidroiu, HR Manager la Microsoft, spune că inovația și AI se apropie mult de ceea ce fac ei în companie. Ea dezvăluie că au roboți care au preluat unele funcții ale oamenilor. În același timp, ne îndeamnă să facem un exercițiu de memorie și să ne amintim de Revoluția Industrială și cum s-au schimbat lucrurile de atunci. Acel eveniment a reprezentat un moment de cotitură în istoria noastră, ca oameni și civilizație.

Atunci când vine vorba despre roboți, Adina Vidroiu este sigură că aceștia îmbunătățesc calitatea vieții oamenilor și că ar trebui să ne concentrăm pe acest aspect.

„Vedem oameni care pot merge din nou, ceea ce era imposibil de realizat acum câțiva ani. Acest lucru se datorează tehnologiei și a ceea ce dezvoltăm, în timp. Avem roboți care ajută persoane cu diferite dizabilități, ceea ce nu se întâmpla în trecut.”

În același timp, Mihai Zânt, Senior International Trainer & Management Consultant – Leverage, spune că „roboții sunt minunați”. Ei preiau toate funcțiile care presupun activități de rutină. Iar acest lucru este eficient și necesar, mai ales pe liniile de producție ale unei companii.

„Trebuie să fim suficient de flexibili și să îndeplinim activitățile creative. Apar lucruri noi, job-urile tind să devină din ce în ce mai complexe. Cert este că nu toate există de la sine, ele apar și dispar frecvent datorită necesității de adaptare. Nu mi-aș face griji pentru roboți, ci pentru capacitatea noastră de a ne adapta și de a putea învăța, în orice etapă”.

Până la urmă, atunci când vine vorba despre tehnologie (roboți, AI și alte invenții), trebuie să recunoaștem că este inevitabil ca ea să se dezvolte în continuare. Totuși, utilitatea factorului uman nu poate fi eliminată. Managementul presupune, în continuare, gestionarea oamenilor, setarea de sarcini și atingerea obiectivelor, execuție. Mai mult decât atât, este nevoie ca cineva să se asigure că angajații sunt mulțumiți la locul de muncă, iar exemplele pot continua.

Multe job-uri care există astăzi nu erau cu cinci ani în urmă. Deși poate fi dificil să ne imaginăm ce o să apară peste alți cinci ani, este cert că lucrurile se vor schimba și va apărea nevoia pentru specialiști și funcțiuni noi.

În acest context, analiștii identifică o serie de specialități care vor fi populare și vor avea o mare căutare și în viitor. Printre acestea se numără funcția de IT-genetician / IT-medic, după cum relatează monster.com. Viitorul aparține profesioniștilor care vor aduce progrese tehnologice în medicină. Astfel, medicina va ajunge la un nou nivel, vor fi găsite tratamente pentru bolile cele mai grave, inclusiv pentru anomalii genetice și ereditare. Un alt exemplu este cel de specialist în transportul autonom. Se lucrează deja la mașinile care circulă fără șoferi și nu mai este mult până la drone și nave care plutesc singure către destinații. Dar oamenii vor fi cei care vor integra aceste autovehicule autonome în sistemul actual și vor monitoriza traficul.

Nouă nu ne rămâne decât să ținem pasul cu tehnologiile și să fim deschiși la a ne reinventa.

(Foto: Alex Knight, www.unsplash.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •