Românii spun „danke” la cumpărături. Topul companiilor române cu capital german, alcătuit majoritar din retaileri

Romanii spun „danke” la cumparaturi. Topul companiilor romane cu capital german, alcatuit majoritar din retaileri

Germania, al doilea investitor străin direct în România

Potrivit metodologiei Băncii Naționale a României, investițiile străine directe în România au crescut cu 66% față de acum 10 ani, atingând un nivel record de 81,1 miliarde de euro în 2018. În acest context, investițiile cu capital german s-au menținut de asemenea pe un trend ascendent, crescând cu 37% și ajungând la un nivel maxim istoric de peste 10 miliarde de euro, în aceeași perioadă.

Citește și: Cum pot reduce retailerii rata abandonului coșului de cumpărături

De altfel, în ultimii 10 ani, Germania s-a numărat constant printre cei mai mari trei investitori străini, din 2016 ocupând poziția a doua, după Austria.

Impactul investițiilor germane directe în economie

Dintre cele peste 18.000 de companii care au acționariat german, există peste 4.200 de companii cu o pondere directă, majoritară (de peste 50%). Cifra de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar de investitori din Germania* a fost de aproximativ 25,4 miliarde de euro în 2018, conform datelor publicate de acestea la Ministerul Finanțelor Publice.

Principalele sectoare în care se remarcă investițiile germane după cifra de afaceri în 2018 sunt: industria prelucrătoare (11,5 miliarde de euro; 45,4%), comerț (11,4 miliarde de euro, 45% din total) și IT&C (555 milioane de euro; 2,2%).

În ceea ce privește profitul net al companiilor cu acționariat direct, majoritar german, acesta a fost de aproape 1,4 miliarde de euro în 2018. În topul cele mai profitabile sectoare s-au situat industria prelucrătoare, comerțul și activitățile profesionale, care împreună au generat, în 2018, profituri nete de 1,1 miliarde de euro (85% din total).

Citește și: Care sunt cei mai puternici retaileri din România

Pe de altă parte, companiile cu capital german au adus la bugetul de stat aproape 450 de milioane de euro în 2018, sumă reprezentând valoarea impozitului pe profit, a cheltuielilor cu asigurările și protecția socială și celelalte impozite, taxe și vărsăminte asimilate.

Companiile controlate de investitorii germani au avut peste 202 mii de angajați în 2018, cei mai importanți angajatori activând în industria prelucrătoare (132 mii angajați) și comerț (38 mii). Potrivit datelor KeysFin, cheltuielile totale cu personalul s-au ridicat la 2,8 milioane de euro. Așadar, costul mediu per angajat a fost de 13,7 mii de euro, în timp ce productivitatea medie per angajat a fost de 125,6 mii de euro, rezultând astfel un un raport cost/productivitate de 11% în 2018.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •