Șansa corporațiilor: schimbarea modelelor de gândire

Ieri, 15 octombrie 2019, Christophe Gillet a revenit la București pentru a susține un nou workshop disruptiv: The Corporate Sapiens – Transforming Through Mental Models. Totul a fost pus la cale de către Interact România, la Hotel Intercontinental, București. Am avut șansa să particip la eveniment și vă împărtășesc și vouă câteva dintre ideile care m-au surprins.

Într-o lume nouă, în care schimbarea este mai rapidă decât capacitatea noastră de învățare, transformarea și inovația sunt vitale. Să faci ceea ce ai mai făcut nu (mai) funcționează. Este nevoie de noi modele de gândire.

Christophe Gillet propune noi modelele mentale (acel set de prezumții care ne ajută să înțelegem lumea, set de algoritmi care ne ajută să navigăm în contextul actual). Fiecare dintre noi percepem realitatea conform modelului propriu de gândire sau o filtrăm prin ceea ce am acumulat genetic ori din experiență și cultură. Firește că modelelor proprii li se adaugă cele colective, universale. Nici unul dintre aceste modele nu poate fi catalogat drept corect sau incorect, bun sau rău, după cum, tot așa nici unul nu reprezintă adevărul absolut. Avantajul de a folosi modele mentale este acela că măresc eficiența acțiunilor noastre. Când avem de luat decizii rapide, pe ele ne bazăm, de exemplu.

Pe de altă parte, însă, tiparul de gândire ne împiedică să căutăm alternative în alte zone, ne blochează creativitatea, ne fac mai puțin adaptabili.

Alte articole scrise de către Rodica Nicolae: Will Cuppy: „Piramidele au fost doar o campanie de marketing, iar lui Petru cel Mare îi plăcea să șterpelească peruci”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •