10 lecții de viață de la Albert Einstein

10 lecții de viață de la Albert Einstein

Dacă ar fi să îl definim pe Albert Einstein, cu siguranță ar trebui să ne referim la formula teoriei relativității, E=mc2.

Dincolo de simple formule, însă, viața lui Einstein este un exemplu de efort, de persistență și de ambiție, un exemplu demn de urmat. Cei de la lifehack.org s-au folosit de câteva dintre cele mai relevante citate ale omului de știintă pentru a evidenția o serie de concepte esențiale care ar trebui să facă parte din viața oricărui lider:

Simplitatea

„Dacă nu poți explica un lucru unui copil de șase ani, atunci nu ai cum să îl înțelegi nici tu” – Albert Einstein

Simplitatea este un cuvânt cheie și pentru lideri. Dacă un lider vrea ca angajații să atingă obiectivele companiei cu succes, atunci va trebui să explice clar și pe înțelesul tuturor care sunt misiunile fiecăruia și cum pot ajunge la obiectivele respective.

Creativitate

„Creativitatea este contagioasă, așa că dați-o mai departe”– Albert Einstein

Un lider bun știe cum să îi inspire pe cei din jurul său, să îi provocea în atinge adevăratul lor potențial și să le stimuleze creativitatea în a realiza ceva măreț.

Multă muncă și eșecuri

„Singura modalitate prin care putem evita să greșim este să venim cu idei noi”– Albert Einstein

„Nu poți spune că ai un eșec decât atunci când nu te mai străduiești în a face ceva”– Albert Einstein

Einstein și-a petrecut cea mai mare parte a vieții lucrând la teorii din domeniul fizicii. Unele teorii au revoluționat lumea, altele nu, dar chiar și atunci când nu a avut succes, nu s-a lăsat bătut. Prin urmare, ori de câte ori trecem printr-un obstacol, dar avem un vis pe care vrem să îl îndeplinim, renunțarea nu este o soluție, ci învățarea din greșeli și multă muncă.

Trăiește în prezent

„Nu mă gândesc la viitor – el vine destul de repede”– Albert Einstein

De cele mai multe ori este bine să ne gândim la prezent. Important este să nu ajungem mult prea preocupați de viitor pentru că altfel uităm să ne bucurăm de ceea ce avem acum.

Fii neconvențional

„Nu am făcut nicio descoperire printr-un proces rațional de gândire”– Albert Einstein

Este un mod de gândire fundamental pentru orice lider. A gândi în afara clișeelor, a ideilor deja existente este un imperativ fără de care succesul în afaceri nu poate fi garantat. Dacă ne gândim la marile branduri, Facebook, Twitter, Apple, toate au pornit de la ceva neconvențional.

Imaginație

„Imaginația este cea mai înaltă formă de cercetare (…). Cunoașterea este limitată. Imaginația înconjoară lumea ”– Albert Einstein

Pe același principiu al creativității și al neconvenționalului, imaginația este cea care poate atunce schimbări importante. Gândirea rațională așa cum explică Einstein ne obligă să vedem totul  în anumite reguli și limite, dar cele mai importante schimbări au venit atunci când oamenii și-au imaginat lumea în afara regulilor.

Tinde către imposibil

„Doar cei care tind spre absurd pot atinge imposibilul”– Albert Einstein

In afaceri mereu va trebui să îți asumi și riscuri pentru că fără ele, de cele mai multe ori, nu poți evolua. Prin urmare, teama de imposibil poate fi un mare obstacol pentru creșterea unei companii.

Apreciază oamenii

„Știm de la bun început că noi existăm pentru alți oameni, pentru cei de ale căror zâmbete și bunăstare depinde propria noastră fericire”– Albert Einstein

„Viața nu merită trăită dacă nu e trăită pentru alții”– Albert Einstein

Ca lider trebuie să știi că ai în grijă nu doar bunul mers al companiei, ci și bunul mers profesional al angajaților. Așa cum de ei depinde ca o companie să funcționeze bine, tot astfel, de tine depinde evoluția lor personală și profesională.

Prin urmare, un lider trebuie să le acorde sprijin angajaților atunci când au nevoie, să le apreciezi eforturile, să le dai feedback atunci când este necesar.

Fii deschis spre învățare

„A învăța este o experiență. Orice altceva este doar o informație”– Albert Einstein

Învățarea continuă este un alt punct important de care trebuie să țină cont un bun lider. El trebuie să fie mereu curios, să fie deschis la a afla noi informații din domeniul său.

Fă ceea ce este corect

„Fă mereu ceea ce este corect. O astfel de atitudine îi va mulțumi pe unii și îi va uimi pe ceilalți”– Albert Einstein

Suntem puși mereu în situația de a lua decizii. Indiferent de situație, important este să alegi calea dreaptă, chiar dacă este mai grea. Ca lider, printr-o astfel de luare a deciziilor oferi un exemplu bun angajaților și creezi o etică solidă în cadrul companiei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •