5 lecții de business pe care le puteți învăța de la alpiniști

Despre Jeff Gottfurcht știm că este primul om cu artrită reumatoidă care a ajuns pe vârful Everest. Reușita s-a petrecut pe 14 mai 2011, după o expediție ce a durat aproape două luni. Gottfurcht a susținut că expediția montană i-a oferit lecții valoroase despre viață și afaceri.

Businessman-ul de 41 de ani se ocupă de o afacere de panificație și plănuiește să deschidă 20 de magazine în California de Nord, în anii următori. Originar din Los Angeles, Gottfurcht a explicat, pentru Business Insider, care sunt lecțiile pe care le-a învățat din expediția pe vârful himalayan și pe care le folosește în mediul de afaceri.

1. Trebuie să vă bucurați și să sărbătoriți fiecare succes, indiferent de cât de mare sau mic este.

”Întotdeauna vor fi obstacole în viață și în afaceri, dar în fiecare moment trebuie să vă sărbătoriți succesele, indiferent că escaladați un munte sau deschideți o nouă afacere, așa cum voi face eu”, a declarat Gottfurcht.

Americanul a spus că și-a stabilit chiar și un acronim pentru această stare de spirit, pe care încearcă să și-l amintească cât mai des cu putință. Acronimul este ”POC” și, potrivit afaceristului, vine de la ”pozitiv, optimist, constructiv”. ”Mă ajută să mă concentrez zi de zi și îmi reamintește că trebuie să am o viziune luminoasă asupra vieții și asupra afacerilor”, a adăugat Gottfurcht.

2. S-ar putea ca vremea bună să nu țină prea mult timp.

Atunci când avem un succes la locul de muncă avem tendința să uităm că vremurile bune s-ar putea termina, iar viitorul poate aduce momente dificile.

”În orice afacere puteți da peste pietre care să vă întrerupă, la fel cum li se întâmplă și alpinișitilor, pe munte. Situații neprevăzute ar putea să apară. Trebuie să fiți pregătiți, altfel afacerile pe care le conduceți ar putea fi sortite pieirii”, a spus Gottfurcht.

3. Dacă aveți succes nu înseamnă că aveți și noroc.

Dorința de a câștiga și determinarea sunt cele care vă pot ajuta să atingeți succesul – nu norocul.

”Pentru a avea succes, mintea trebuie să fie organizată cu privire la sarcina de care vă ocupați chiar acum, trebuie să munciți din greu și să perseverați. Nu puteți să stați și să sperați că norocul o să vină la voi”, a completat americanul.

4. Persistența este cheia.

„Cu orice țină aleasă, trebuie să învățați cum să luptați, să suferiți și să depuneți eforturi, fie că e vorba de afaceri sau de Everest. Trebuie să fiți persistenți și să depășiți obstacole, pentru a vă atinge obiectivele. Trebuie să fiți pregătiți să renunțați la multe lucruri pentru a ajunge acolo unde vă doriți, dar totul va conta, la final”, a mai spus afaceristul originar din Los Angeles.

5. Cel mai important ingredient pentru succes sunt prietenii și familia.

”Succesul este minunat și plăcut. De cele mai multe ori, vine cu prestigiu și premii semnificative. Fără sprijinul oferit de prieteni și familie, ar fi foarte greu de atins”, a menționat Gottfurcht.

Astfel că, fie că sunteți alpinișți pe Everest sau lideri pe scara ierarhică a companiei, afaceristul americanul opinează că veți dori să vă împărtășiți planul și obiectivele cu prietenii și familia. În plus, îndrumarea și încurajarea lor va avea un rol important în succesul vostru.

(Foto: Jeff Gottfurcht)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •