Angajații care lucrează peste program, mai predispuși la depresie

Angajații care petrec ore suplimentare la birou și au conflicte cu superiorii se confruntă cu un risc dublu de a suferi de depresie.

După ce a analizat datele a peste 2.000 de funcționari din Marea Britanie, cu vârstele cuprinse între 35 și 55 de ani, o echipă de cercetători de la Institutul Finlandez de Medicină a Muncii și de la University College din Londra a ajuns la concluzia că cei care lucrau cel puțin 11 ore pe zi au prezentat un risc de 2,5 ori mai mare de a face depresie clinică, în comparație cu cei care respectau programul normal de muncă.

Citește și Cum să nu ajungi un antreprenor depresiv

”€œDepresia este o boală destul de obișnuită în rândul oamenilor de vârstă medie, însă era posibil să nu se ajungă la ea dacă oamenii n-ar fi muncit mai mult decât programul obisnuit”, a declarat Marianna Viertanen, citată de ABCNews.

Potrivit cercetătorilor, la începutul studiului toți subiecții se bucurau de o stare bună de sănătate mintală, după 5 ani, sănătatea unora dintre ei a început să se modifice.

Cauzele depresiei

”Sunt multe cauze ale depresiei, de la programul prelungit, stresul și agitația din timpul anumitor proiecte, până la conflictele cu colegii și supervizorii. La acestea se adaugă și frustrările că nu petrec suficient de mult timp cu familia, dar și tulburările de somn și lipsă exercițiilor fizice”, a susținut psihiatrul american David Reiss.

Acesta mai trage un semnal de alarmă asupra faptului că se simte un trend descendent al persoanelor care solicita ajutorul psihiatrilor din pricină problemelor de la muncă.

”Oamenii se tem că-și vor pierde slujbele și atunci tolerează mai multe. Însă, riscă să lase depresia netratata, iar dacă nu au grijă de acest aspect al sănătății lor consecințele ar putea fi foarte tragice”, a explicat Reiss.

Cum se poate lupta împotriva depresiei

Marianna Viertanen a susținut că angajații pot lupta împotriva depresiei cauzate de stresul de la locul de muncă prin mai multe metode: să nu renunțe la concedii, să-și țină sub control starea de sănătate, să doarmă suficient și facă mișcare.

(Foto: pixabay.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •