Cum să eviți un conflict la muncă

Cum poti sa eviti un conflict la munca atunci cand colegii tai nu sunt pe aceeasi lungime de unda cu tine?

Ce faci atunci când nu reușești să ajungi la un consens cu cei alături de care lucrezi? Cum poți să eviți un conflict la muncă atunci când colegii tăi nu sunt pe aceeași lungime de undă cu tine?

Important este să te gândești înainte de a intra într-o discuție în contradictoriu la ceea ce vrei să obții, scrie Rita J. King, vicepreședinte executiv pentru  firma de consultanță Science House, pentru linkedin.com.

Rita J. King propune și patru întrebări care să ne ajute să evităm certurile:

Avem de câștigat dacă intrăm în conflict cu un coleg?

Trebuie să ne gândim de două ori înainte de a spune ceea ce gândim. Opiniile noastre, mai ales într-o situație conflictuală, pot dăuna pe termen lung companiei. Rita J. King  sfătuiește ca, atunci când angajații sunt de acord în ceea ce privește imaginea de ansamblu, să renunțe la certurile pe problemele specifice întrucât ele sunt de cele mai multe ori ineficiente și să se concentreze pe acțiune, mai mult decât pe discuții contradictorii.

Înțelegem cu adevărat de ce un coleg are o părere diferită de a noastră?

Avem perspective diferite asupra unei probleme. Este nevoie de o ceartă pentru a ne impune părerea? Dacă analizăm situația în mod obiectiv, s-ar putea să descoperim că și viziunea colegului are părțile ei bune și că modul în care el tratează o situație, chiar dacă nu suntem de acord, nu este în totalitate greșit.

Ascultăm cealaltă persoană?

Dacă ne enervăm prea tare, există riscul să nu mai ascultăm argumentele colegilor. Devenim defensivi și nu mai vrem să auzim decât ce vrem noi. Pentru a evita un conflict care poate lua amploare, este important să îi ascultăm pe cei din jurul nostru, chiar dacă au păreri diferite. O astfel de abordare ne poate ajuta să înțelegem de ce un coleg gândește diferit și ne poate permite să ne construim chiar și argumente mai bune și mai convingătoare.

Suntem deschiși ideilor noi?

Ajungem să ne obișnuim cu anumite situații, iar obișnuința s-ar putea să ne împiedice să fim receptivi la schimbare. Rita J. King  spune că ar trebui să învățăm să ne detașăm de viziunile noastre și să dăm o șansă noului. S-ar putea ca opiniile noastre să aparțină unui mod de gândire învechit care nu corespunde contextului actual.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •