Impactul strângerilor de mâini de la începutul întâlnirilor de afaceri

Strângerile de mâini de la începutul întâlnirilor de afaceri duc la semnarea unor acorduri mai bune, chiar şi atunci când businessman-ul este reprezentat de un robot într-o astfel de întâlnire.

Câteva studii precedente au arătat că strângerile de mâini, practicate la debutul negocierilor, creează o mai bună cooperare şi determină mai multă încredere între oameni. Cercetătorii de la Universitatea Bath susțin, însă că trimiterea unui robot, la o întâlnire de business, în locul nostru, care să dea mâna cu posibilul partener de afaceri, creează aceeași legătura ca și când am merge personal.

Citește și Cât de important este contactul vizual într-o întâlnire de afaceri

Mai mult, savanții de la Bath au mai spus că utilizarea roboţilor în timpul negocierilor de afaceri permite oamenilor să aprecieze o astfel de prezenţă fizică în timpul videoconferinţelor sau al interviurilor de angajare prin intermediul serviciului video online Skype, conform Daily Mail.

NAO vs. posibil partener

Cercetătorii de la Universitatea Bath din Marea Britanie au realizat un studiu asupra impactului pe care strângerile de mâini îl au asupra gradului de cooperare şi încrederii dintre oameni. În acest sens, au utilizat un robot umanoid, NAO, înalt de 58 de centimetri, în cadrul unor false negocieri de afaceri cu un agent imobiliar.

O persoană, căreia i-a fost distribuit rolul de vânzător sau cel de cumpărător, a fost prezentă la întâlnirea cu NAO, în timp ce o altă persoană a participat la întrunire prin videoconferinţă, realizată cu ajutorul camerei video şi microfonului cu care era înzestrat acel robot. Senzorii tactili din palmele robotului au transmis un semnal electric, atunci când acestea erau strânse de prima persoană, determinând o telecomandă aflată în mâna celeilalte persoane reale să vibreze în acelaşi timp.

Citește și Dincolo de aparențe: Cum să ne cunoaștem partenerii de business

Rezultatele acestui experiment au arătat că actul strângerii de mână a fost la fel de important atunci când oamenii au interacţionat virtual, prin intermediul robotului, ca atunci când s-au întâlnit faţă în faţă.

Dezvoltarea interacţiunii dintre roboţi şi oameni ar putea ajuta computerele din viitor să coordoneze de o manieră independentă diverse întruniri de afaceri şi să permită persoanelor cu o mobilitate limitată să comunice mai uşor din propriile locuinţe.

(Foto: University of Bath/PA)