de Mădălina Bălan, Managing Partner, HART Consulting
Odată cu situaţia economică specială pe care o trăim de câţiva ani încoace, am ascultat din ce în ce mai multe poveşti cu oameni care se hotărăsc, de bună voie sau siliţi de realitate, să îmbrăţişeze antreprenoriatul. La o scară mai mică sau mai mare.
Unii mi-au povestit că, în sfârşit, s-au hotărât să „fugă” de contextul restrictiv, presant, dar totuşi mai securizant al multinaţionalelor, şi să caute calea unei afaceri pe cont propriu, cei mai mulţi reîntorcându-se la o pasiune mai veche neîmplinită, la un vis păstrat în sertar pentru mai mulţi ani. Alţii au ştiut dintotdeauna că nu vor lucra ca angajaţi nici o zi şi au pornit pe drumul anevoios, dar antrenant, al antreprenoriatului încă de timpuriu.
Indiferent care a fost imboldul, m-am întrebat dacă există o „genă” psihologică a antreprenorilor sau dacă este o abilitate pe care oricine o poate învăţa. Ce îi diferenţiază pe cei care au spirit antreprenorial şi construiesc un business de cei care contribuie la îndeplinirea viziunii antreprenorilor?
În ultimii şapte ani, am avut privilegiul să discut cu sute de oameni, angajaţi, manageri, CEO, antreprenori pe marginea propriilor profiluri Hogan de personalitate. Am ascultat poveşti de viaţă izvorâte şi dezvoltate din credinţe şi valori personale, unele de succes, altele cu hopuri, determinate de comportamentele şi abilităţile fiecăruia, de punctele sale forte şi de „frânele” adânc înrădăcinate în fiecare.
Am căutat şi am citit mai multe studii din literatura psihologică internaţională şi am remarcat că există o convergenţă interesantă de puncte de vedere care coincide cu observaţiile mele empirice, din practica de peste 10 ani în evaluare şi consultanţă.
Cum arată portretul robot al omului cu spirit antreprenorial:
* Vede mereu oportunităţi acolo unde alţii văd frâne şi obstacole;
* Îşi asumă riscuri şi ia decizii curajoase;
* Găseşte mereu soluţii inovatoare la probleme şi cu impact pozitiv în afacere;
* Acţionează cu ideea de rezultate pe termen lung;
* Are o mare naturaleţe în a-şi crea relaţii variate şi strategice;
* Este determinat, are iniţiative, leadership şi îi mobilizează şi pe alţii spre acţiune.
În termeni de profil de personalitate Hogan, distinctivă la oamenii care îmbrăţişează calea antreprenoriatului este o configuraţie specială de trăsături, mai pronunţate decât la ceilalţi:
În termeni de factori motivatori, valori şi preferinţe, antreprenorii sunt ghidaţi de anumiţi driveri:
Un exemplu celebru de antreprenor: Steve Jobs
Gordon (Gordy) Curphy, într-una dintre lucrările sale despre Steve Jobs, îl descrie ca având următoarea configuraţie a scalelor în profilul de personalitate Hogan (Hogan Personality Inventory): echilibru emoţional scăzut, ambiţie ridicată, sociabilitate moderată, senzitivitate interpersonală scăzută, prudenţă scăzută, curiozitate intelectuală ridicată şi scor mare în privința stilului de învăţare.
Curphy s-a bazat în realizarea profilului lui Steve Jobs pe caracteristicile acestuia: Steve era extrem de impulsiv şi spontan, nu a urmat reguli, a vrut mereu să fie primul, să deschidă noi drumuri, să inoveze, a fost un perfecţionist, dar şi un caracter dificil.
Un antreprenor special şi un business angel îmi spunea acum un an că nu trebuie să te gândeşti dacă vrei să devii antreprenor sau nu. Credea cu tărie, din experienţa sa de lucru cu alţi antreprenori, că acest lucru se simte din prima şi nu lasă loc îndoielilor. Cred că avea dreptate. Aş nuanţa numai că unii ajung la această concluzie mai devreme, iar alţii, mai târziu, după ce au parcurs anumite experienţe -nemulţumitoare şi neaducătoare de succese.