Calitățile unui manager vs. cele de antreprenor: diferite, dar complementare

Calitatile unui manager vs. antreprenor: diferite, dar complementare

Atât managerii, cât și antreprenorii joacă un rol important în comunitatea de afaceri. Mulți dintre ei împărtășesc aceleași caracteristici, dar există unele diferențe în ceea ce privește trăsăturile de bază ale fiecăruia. Managerii joacă un rol complet diferit față antreprenori, cu excepția cazului în care, bineînțeles, un antreprenor își administrează propria afacere. În acest caz, antreprenorul se vede nevoit să preia din trăsăturile unui manager.

Concentrare
Concentrarea unui antreprenor și a unui manager tinde să fie diferită atunci când vine vorba despre scopul general într-o afacere. Un antreprenor este o persoană care se preocupă, în primul rând, de componentele necesare pentru a porni o afacere. Un manager este, în mod obișnuit, preocupat de durabilitate și trebuie să se concentreze asupra activității într-un cadru deja existent.

Dezvoltare
Atât managerii, cât și antreprenorii sunt interesați de creșterea afacerilor. Un antreprenor acționează pornind de la o idee și urmărește potențialul ei de creștere pe termen lung. O analiză a pieței și a resurselor disponibile în raport cu ideea originală joacă un rol primordial în deciziile sale de business. Pe de altă parte, un manager se concentrează asupra creșterii economice pe baza resurselor deja disponibile. Acesta trebuie să-i facă pe angajați să-și îndeplinească sarcinile la niveluri optime și să utilizeze celelalte resurse pentru a stimula dezvoltarea dincolo de potențialul de bază.

Inovaţie
Antreprenorii tind să fie vizionari. Ei remarcă o tendință sau o potențială piață pentru un produs și transformă acea viziune într-o realitate. În schimb, managerii trebuie să se preocupe de viziunea altcuiva. Astfel, dacă antreprenorii sunt adesea inovatori în industria în care se avântă, managerii se bazează, de regulă, pe metode probate și confirmate pentru a conduce o afacere. Managerii pot fi inovatori, dar nu pornesc afaceri noi sau nu deschid piețe noi. Ei inovează modul în care își gestionează angajații și îi inspiră să fie mai buni sau inovează modalități de sporire a eficienței prin utilizarea resurselor date.

Risc
Asumarea riscului este o trăsătură inerentă antreprenorilor, spre deosebire de manageri. Acest lucru nu înseamnă că un antreprenor ia „riscuri oarbe”, prin măsuri nechibzuite şi necalculate. De fapt, un antreprenor operează într-o atmosferă de incertitudine, în timp ce un manager este mai conservator, deoarece poate să-și asume riscuri numai în cadrul parametrilor stabiliți de către angajator. Managerii sunt specialiști în managementul riscurilor, iau riscuri calculate, dar au asigurarea că, în cele mai multe cazuri, job-ul lor va mai fi acolo a doua zi. Un antreprenor nu știe dacă afacerea lui va reuși sau dacă va avea un venit de pe urma unei acțiuni riscante.

Sursă: www.smallbusiness.chron.com

(Foto credit: Paul DufourUnsplash)