Creierul are 2 strategii de a afla răspunsuri. Care este cea mai bună?

analiza sau intuiția conduc la rezolvarea mai bună a problemelor?

Gândește-te la ultima dată când ai rezolvat o provocare de business, cum ar fi conceperea unui nou produs, formularea unui plan de marketing sau decizia de a angaja o anumită persoană. Cum s-a întâmplat? Ai analizat informațiile și cifrele, ai făcut o lista de pro și contra? Sau ai avut un moment de “aha”, un moment în care intuiția ta a funcționat perfect?

Multe dintre problemele cu care ne confruntăm pot fi rezolvate prin ambele căi. Însă aceste metode nu sunt egale. Într-un experiment fascinant, o echipă de cercetare a Universității Northwestern a vrut să afle care dintre analiză sau intuiție conduc la rezolvarea mai bună a problemelor. Pentru a ajunge la o concluzie, au format un grup de 200 de studenți care au primit diverse provocări: să rezolve puzzle-uri, anagrame, rebusuri. Au avut 15 secunde pentru fiecare puzzle și li s-a cerut să spună cum au rezolvat problema. Soluțiile găsite au venit mai mult prin percepție și mai puțin prin analiză. Iar răspunsurile aflate prin prima metodă au fost corecte în 94% dintre cazuri, în timp ce acelea găsite prin cercetare au fost valide doar în 78% dintre situații.

De ce a câștigat intuiția?

Cunoașterea prin analiză implică segmentarea unei probleme în părți mai mici care pot fi abordate individual. Dacă apare vreo greșeală în prelucrarea acestor segmente, ea poate afecta întregul proces. Pe de altă parte, intuiția rezultă în urma unei sinteze a informației pe care deja o deții și a deducțiilor pe care le faci la un nivel aproape inconștient. Totodată, acest proces implică “totul sau nimic”, iar cercetările arată că trebuie mai mult timp pentru un răspuns argumentat.

Deși poate dura ceva mai mult, pare clar că intuiția folosită în găsirea soluțiilor duce la rezultate mai bune. Cum putem deveni mai intuitivi? Lăsându-ne mintea să umble. Nu întâmplător, ideile bune apar la duș. Sau într-unul dintre momentele în care ne oprim din citit, vizionat video-uri, întreținut conversații. Mintea este ușor plictisită și are libertatea de a hoinări.

Soluționarea problemelor poate funcționa în același mod. Dacă te oprești din lucru și îți lași mintea să rătăcească (poți să te uiți pe geam câteva clipe), permiți diverselor părți ale creierului să comunice între ele și să facă legătura dintre varii elemente. Putem să încercăm această strategie în următorul moment mai dificil. Cu toții avem nevoie de mai multe clipe de “aha!”.