Cum să te pregătești, ca manager, pentru a te reloca într-o structură internațională sau regională

Cum sa te pregatesti, ca manager, pentru a te reloca intr-o structura internationala sau regionala

Cum ar fi să locuiești în țara ta care este Cipru, să ai casa pe o colină și vedere la mare din toate unghiurile, pentru 24 de ore pe zi, să te bucuri de climă caldă și soare plăcut aproape tot anul și să ți se propună să te relochezi (ca dezvoltare a carierei) într-o țară europeană rece, muntoasă, cu o cultură austeră, la o companie cu cifră de afaceri de 10 ori mai mare decât cea în care lucrezi acum? Am întâlnit în experiența mea de HR un manager într-o companie internațională de prestigiu care în fața situației descrise mai sus, a ales să… rămână în Cipru, să conducă filiala locală unde era angajat de mulți ani și unde parcursese toți pașii posibili de dezvoltare. Avea o vârstă la care erau încă posibili pași de carieră importanți și salturi profesionale semnificative.

Sincer, am reflectat mult la această situație pentru că mi s-a părut o oportunitate ratată. Însă, încercând să înțeleg, am ajuns la concluzia că este greu să iei o decizie într-o astfel de situație și sunt mulți factori pe care ar trebui să îi iei în calcul: starea personală de sănătate, dorința familiei de a se reloca împreună cu tine sau nu, contextul cultural către care mergi (cât de diferit este și cât de adaptabil ești tu la schimbare), nivelul tău de pregătire profesională și, mai ales, propria aspirație de carieră și cât ești de determinat să o împlinești. Presupun că managerul despre care povestesc ar fi răspuns altfel dacă ar fi fost invitat să se relocheze într-o țară asemănătoare climatic cu a lui, cu condiții financiare similare raportate la nivelul de trai etc.

Din experiența pe care o am în medii corporatiste, știu că oferta de relocare este precedată de o analiză atentă din partea companiei pentru a se găsi opțiunea cea mai bună pentru succesul managerului relocat și al echipei în care acesta se va integra. În fond, nimeni nu își dorește ca managerul în cauză să devină „from Hero to Zero”, adică să eșuezi în noul său post. Prin urmare, ar merita să ai încredere în propunerea făcută ca fiind venită la pachet cu buna intenție și sprijinul. Mai este încă un aspect de care este bine să ținem seama și anume faptul că nu poți aștepta să fii „căutat” de prea multe ori, dacă refuzi oportunități de dezvoltare. În acest gen de situații, trebuie să ai în vedere reciprocitatea. Compania îți oferă, pentru că meriți și dorește să te dezvolte, dar și pentru că acolo, în acel loc unde urmează să te relocheze, compania are nevoie să ocupe acel post. Iar refuzul nu anulează, pentru moment, doar progresul carierei tale, ci și rezolvarea nevoii angajatorului tău.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •