Cum să ții minte oamenii pe care-i întâlnești

Cum sa memorezi oamenii pe care-i intalnesti

Cu ceva timp în urmă, redactorul-șef de la Manager Express, Rodica Nicolae povestea despre gloria și decăderea cărții de vizită. Într-o manieră sinceră, mărturisea cum stă treaba cu schimbul de cărți de vizită și cam cât de dificil poate fi uneori să îți mai amintești de unele persoane. Atunci când întâlnești mulți oameni și din sfere diferite, la același eveniment, să ți-i amintești pe fiecare în parte poate fi o adevărată provocare.

Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că ți-i amintești pe toți cei cu care ai făcut cunoștință, astfel încât acele câteva strângeri de mâini și replici schimbate din politețe să nu fie în zadar.

Cereți o carte de vizită

După ce ați terminat discuția, întrebați interlocutorul dacă are o carte de vizită. Aceasta va avea menționat numele lui, (în cazul în care ați reușit să-l uitați deja), precum și cu ce se ocupă (în cazul în care nu ați reținut nici acea parte).

Asigurați-vă și voi că, atunci când mergeți la evenimente, aveți buzunarul plin de cărți de vizită. Chiar dacă momentan nu sunteți angajat – deci nu aveți o carte de vizită formală – puteți să vă creați una personală, cu informațiile voastre de contact. Nu știți niciodată când veți întâlni pe cineva care ar putea fi următorul angajator.

Citește și: Cele mai neobișnuite cărți de vizită

Repetați numele interlocutorului 

Repetarea este mama cunoștințelor. Atunci când cineva se prezintă, încercați să-i repetați numele de câteva ori în timpul conversației: „Este chiar impresionant, George, ceea ce faci!” sau „Irina, mi-a făcut plăcere să te cunosc!”. Repetarea numelui va ajuta la întărirea lui în memorie.

Ați uitat numele cuiva, deja?

Dacă sunteți încă la eveniment și ați uitat numele cuiva, încercați să-i faceți cunoștință cu alte persoane. Există o multitudine de modalități prin care puteți face acest lucru, fără a da în vileag faptul că ați uitat numele primei persoane. Atunci când veți face introducerea, este foarte probabil ca ei să-și repete numele, oferindu-vă o nouă șansă de a vă aminti.

„L-ai întâlnit pe Andrei?” sau „Voi doi trebuie să faceți cunoștință” sunt câteva expresii simple care se termină cu repetarea numelui mult uitat. Chiar dacă cei doi se cunosc, există multe șanse ca ei să își menționeze numele, oricum.

Rugați-i să precizeze

Ce faceți dacă, din motive total independente de voința voastră, toate soluțiile de mai sus ies din calcul? Nu fiți stânjeniți – nu suntem aici ca să judecăm, ci să anticipăm orice situație posibilă. Așadar, ați putea să le cereți numărul de telefon și să-i rugați să-și repete numele. Motivați că vreți să vă asigurați că îl înregistrați corect. Unii oameni sunt chiar ostili atunci când vine vorba despre schimonosirea numelui, așa că ar putea să aprecieze gestul.

Confirm că această metodă a fost aplicată cu succes, așa că nu aveți cum să ajungeți într-o postură jenantă.

Luați câteva notițe pentru mai târziu

Ați avut o conversație interesantă despre Game of Thrones? Carmen a avut o sugestie minunată despre unde poți încerca mâncare indiană, într-o atmosferă pe măsură? Încercați să notați câteva idei scurte despre fiecare persoană, pe cartea lor de vizită. Ar fi indicat să faceți asta după ce au plecat, dar cu sigurantă puteți crea o situație amuzantă și dacă ați nota de față cu ei.

O însemnare despre ce ați vorbit poate fi o modalitate excelentă prin care să faceți diferența dintre patru persoane cu același nume, atunci când plecați acasă cu un set întreg de cărți de vizită.

Trimiteți un email în ziua următoare

În ziua următoare evenimentului, trimiteți câte un mesaj către toți cei pe care i-ați întâlnit și credeți că veți avea nevoie să-i contactați vreodată sau pur și simplu să le spuneți că v-a făcut plăcere să-i cunoașteți. Dacă ați urmat sfatul de mai sus și ați luat notițe, acum este momentul potrivit să aduceți asta în discuție. Scrieți cât mai scurt și relaxat!

Pe lângă faptul că este doar un gest profesional obișnuit, emailul poate servi mai multor scopuri:

  • Acum, și destinatarul își amintește de întâlnirea cu voi. Există probabilitatea ca și el să fi trecut prin fazele de mai sus, ca și voi;
  • În acest mod, stabiliți o linie de comunicare deschisă și puteți continua orice conversație pe care ați avut-o în ziua precedentă;
  • Iar șase luni mai târziu, când veți avea nevoie de acea persoană cu care ați vorbit despre Game of Thrones, puteți căuta în căsuța poștală cuvântul-cheie și vă veți aminti nu doar de ea, dar și despre ce ați vorbit. Acum, când îi veți trimite un email, nu va părea că ați apărut absolut din senin. Ați putea, totuși, să-i amintiți unde v-ați cunoscut sau orice informație relevantă în acest sens.

Oamenilor nu prea le place dacă sunt căutați doar atunci când aveți nevoie de ei. Așa că este recomandat să stabiliți o oarecare legătură înainte de a dispărea din peisaj, pentru a avea un punct de întoarcere.

Acestea sunt sugestiile noastre. Aveți alte trucuri prin care să memorați oamenii noi întâlniți? Împărtășiți ideile voastre, în comentarii!

(Foto: Toa Heftiba/ www.unsplash.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •