Dacă ești în punctul de a accepta oferta pentru un nou loc de muncă, ar trebui să iei în considerare contraoferta șefului tău?

Daca esti in punctul de a accepta oferta pentru un nou loc de munca, ar trebui sa iei in considerare contraoferta sefului tau

În cele din urmă te decizi să începi căutările pentru un nou loc de muncă. Treci printr-un proces lung de căutare, ţi se oferă o oportunitate de carieră atractivă și primești o ofertă pe care ești pe deplin pregătit să o accepți. Dar când îi spui angajatorului tău că intenționezi să pleci, acesta te surprinde cu o contraofertă. Și apare o întrebare la care credeai că ai răspuns deja: Ar trebui să rămâi sau ar trebui să pleci?

Într-un studiu recent despre cele mai bune practici privind demisia, aproape 40% dintre cei în poziţii de conducere și liderii în domeniul resurselor umane au convenit că acceptarea unei contraoferte de la angajatorul actual îţi va afecta negativ cariera. Cu toate acestea, circa 78% dintre directorii executivi și 80% dintre liderii în resurse umane au indicat că este uneori acceptabil să răspundă afirmativ unei contraoferte. Cu toate acestea, o întrebare deschisă și interviuri suplimentare cu respondenţii au arătat cât de greu este de a determina care ar putea fi acele momente și au confirmat faptul că circumstanțele în cazuri particulare sunt rareori identice.

Ceea ce nu este contestat este faptul că contraofertele sunt un fapt al vieții corporative de astăzi. Deși nu sunt disponibile statistici clare, în ultimii câțiva ani s-a remarcat o creștere a contraofertelor. Și nu există nici o îndoială că contraofertele sunt stresante pentru toți cei implicaţi – șefi conștienți de concurența intensă de astăzi pentru a găsi oameni capabili și demisionari bine intenționaţi, găsindu-se dintr-o dată tentaţi de o contraofertă pe care nu o așteptau. Dacă te afli în această poziție, iată câteva sfaturi care te pot ajuta să avansezi pe un teren foarte dificil:

Arată-mi banii? Odată ce ţi-ai declarat intenția de a pleca, vei fi întrebat de mai multe ori dacă este vorba despre bani. Răspunsurile participanților la studiu au fost foarte diferite în ceea ce privește acceptarea unei contraoferte doar pe baza compensării. Unii au spus că este întotdeauna acceptabil; alții au spus că nu ar trebui să fie singurul aspect luat în considerare. După cum a afirmat un lider în HR, „Nu trebuie să rămâneți niciodată doar pentru bani și nu trebuie să plecați doar pentru bani”. La cealaltă extremă se află acest director executiv: „Majoritatea companiilor nu gestionează cariera angajaților, așadar este perfect acceptabil să-ți administrezi propria carieră, inclusiv să negociezi o ofertă pentru îmbunătățirea salariului. „

Ferește-te, totuși. Dacă crezi că ești insuficient plătit și nu ai niciun alt motiv convingător de a pleca, încercarea de a utiliza o ofertă externă ar putea să se întoarcă împotriva ta. Multe companii se abțin de la a face contraoferte tocmai pentru că nu doresc să-i tenteze pe oameni să amenințe plecarea pentru a obține un salariu mai mare.

Altceva de luat în considerare – oferta ta externă ar putea fi mai mică decât pare. Un consultant care s-a confruntat de multe ori cu directori care au primit o ofertă de la o altă companie, spune că în aproximativ trei sferturi din cazuri nu au înțeles pe deplin modul în care oferta externă se compara cu compensația actuală.

Citește și Noi cercetări confirmă cele 5 motive pentru care angajații își părăsesc șefii

  •  
  •  
  •  
  •  
  •