Holocrația este o formă de organizare a angajaților în companii puțin cunoscută, dar care capătă, treptat, tot mai mulți adepți.
Un astfel de sistem de management organizațional presupune dispariția oricăror ierarhii. Nu mai există denumiri de job-uri, nici manageri și nu mai există decizii luate de la un nivel ierarhic superior la cel inferior.
Denumirea de „holocrație” vine de la termenul grec „holos” . În greacă, golos înseamnă o unitate auto-suficientă, autonomă, dar care este prinsă de o unitate mai mare, întocmai precum o celulă în raport cu organismul.
De ce este mai bună holocrația?
În cadrul unei cercetări efectuate de firma americană de consultanță, HolacracyOne, citată de fastcompany.com, s-au observat câteva ineficiențe ale sistemului bazat pe ierarhii. În cazul în care, de exemplu, un angajat avea o idee, el trebuia să meargă la șeful lui pentru aprobare. De acolo, șeful se duce la superiorii lui și tot așa. O idee care ar fi putut aduce rapid schimbări benefice pentru o companie ajunge să fie amânată din cauza ierarhiilor.
Simplist privită, holocrația înseamnă că angajații devin parteneri, nu mai există descrieri de job-uri, iar sistemul fucționează în cercuri.
Este un sistem dificil de implementat la început. Autoritatea trebuie împărțită între toți cei din companie, iar fiecare devine un lider pentru propriul său rol, un fel de intraprenor menit să aducă un plus de inovației în companie.
Holocrația beneficiază deja și de propria ei Constituție.
Zappos, o celebră companie americană dedicată cumpărăturilor de haine online va trece anul acesta la varianta oirganizării celor aproape 1500 de angajați pe care îi are în formula holocrației. Compania va avea cum 400 de cercuri, fiecare cu un anumit scop la care vor contribui angajații deveniți parteneri ai brandului.