Management fără manageri

Management fara manageri

Imaginați-vă o organizație în care nimeni nu are un șef. Nu există titluri de job-uri care să conțină cuvântul „manager”. De fapt, nimeni nu are o descriere specifică a postului, având în vedere că angajații ajung să-și negocieze responsabilitățile cu colegii lor. V-ați putea întreba cum funcționează o companie fără manageri sau supervizori sau cine este responsabil pentru luarea deciziilor care pot crește sau pot ruina o companie. Răspunsul este self-management.

Modelul self-management presupune ca organizația să le ofere angajaților libertatea absolută de a fi propriul lor șef. Fiecare angajat este responsabil să livreze servicii de cea mai bună calitate, deoarece managerul ar fi un cadru tradițional. Companii precum Morning Star și Return Path s-au îndreptat spre a self-management ca principală cale de a-și desfășura activitatea. Prin această strategie, Morning Star și-a redus costurile cu 30%.

Morning Star – care are o creștere puternică, profituri solide, un turnover al angajaților foarte scăzut și o reputație impresionantă de inovare – atinge acest ideal de self-management printr-o varietate de politici. Nimeni din companie nu are un șef. Angajații negociază și își stabilesc responsabilitățile individuale cu colegii lor. Fiecare își ia concediu oricând are nevoie, singura condiție este să nu afecteze activitatea celorlalți angajați sau a companiei. Oricine poate să cheltuiască banii companiei pentru a obține instrumentele necesare în munca lor, dar numai până la o anumită sumă, peste care au nevoie de aprobarea colegilor. De asemenea, achizițiile sunt centralizate. Nimeni nu poartă un titlu și nu există promovări. Remunerarea la cel mai mare procesor de roșii din lume este bazată pe egalitate.

De asemenea, compania a dezvoltat o serie de instrumente și proceduri pentru a face modelul să fie unul de succes. Una dintre acestea este Colleague Letter of Understanding. Aceasta spune că fiecare angajat al Morning Star trebuie să realizeze un astfel de plan, completat cu indicatori de performanță, care să detalieze modul în care el va îndeplini declarația de misiune personală. Asociații care sunt cel mai mult afectați de munca persoanei respective trebuie să accepte CLOU înainte de intrarea acesteia în vigoare.

Foto: rawpixel / pixabay.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •