George Butunoiu: „Angajatorilor nu le mai este atât de teamă că le va sufla altcineva candidatul de sub nas”

Tendințe 2014 - George Butunoiu: Firmele de Executive Search şi cele de recrutare vor fi obligate să-şi mărească productivitatea prin folosirea mult mai intensă a tehnologiei

După îngheţul pe care l-a traversat recrutarea, ca una dintre consecinţele crizei economice, se constată că domeniul înregistrează o uşoară revenire. Pentru a afla cum stau cu adevărat lucrurile, i-am cerut lui George Butunoiu, un jucător-cheie în Executive Search, câteva consideraţii despre starea recrutării, în 2015.

Cum se vede recrutarea la nivel de top management, după două luni şi jumătate de la începutul anului?

Ritmul recrutărilor a crescut faţă de anul trecut. Văd că cei mai mulţi dintre cei cu care lucrez sunt optimişti, îşi fac planuri de dezvoltare, (precaute, ce e drept), însă este o diferenţă vizibilă faţă de anul trecut. 2013 a fost cel mai prost an de la începutul crizei, pentru cei mai mulţi dintre cei cu care am stat de vorbă. În 2014, lucrurile s-au stabilizat şi a început o revenire uşoară, iar anul acesta, mă aştept să văd o creştere ceva mai solidă. Asta, dacă nu se întâmplă ceva ieşit din comun în Europa sau în altă regiune, din punct de vedere economic, politic sau de orice altă natură.

Dacă se înregistrează un reviriment în piaţa de recrutări, care este explicaţia pentru el?

Oamenii s-au obişnuit cu criza, s-au calmat, au învăţat cum să trăiască cu ea şi cum să se adapteze, să folosească resurse pe care le ignoraseră până acum, să fie mai inventivi, şi-au optimizat procesele şi mecanismele.

Este vreo industrie mai activă decât celelalte?

Ar fi cam hazardat să numeşti vreo industrie. Poţi vorbi, mai degrabă, despre cazuri disparate de firme şi businessuri care merg mai bine decât altele, în diverse domenii, însă nu se poate încă generaliza plecând de la aceste cazuri particulare. Dar poţi să o iei invers: industrii care au suferit foarte mult până acum (auto, construcţii etc.) nu mai par a fi în suferinţă.

S-a schimbat ceva în modelul / procesul recrutării? Pe ce se pune acum accentul, ce se cere acum mai mult decât altă dată?

Nu s-a schimbat ceva structural, doar că recrutările durează mai mult, angajatorii îşi permit să vadă mult mai mulţi candidaţi decât înainte, nu le mai este teamă că le va sufla altcineva candidatul de sub nas. Şi candidaţii cer mult mai multe detalii, nu îşi mai permit să rişte la fel ca înainte, lasă foarte greu din mână jobul actual, mai ales dacă e sigur, pentru un post care ar putea ascunde cine ştie ce riscuri. În plus, cer salarii mai mari decât înainte pentru a-şi abandona jobul prezent, ca o garanţie suplimentară pentru riscurile despre care aminteam mai înainte.

Citește și: George Butunoiu – “Caut un asociat sau un partener pentru un ideal”

Citește și: Tendințe 2014 – George Butunoiu: Firmele de Executive Search şi cele de recrutare vor fi obligate să-şi mărească productivitatea prin folosirea mult mai intensă a tehnologiei

  •  
  •  
  •  
  •  
  •