Munca realizată în echipe sau prin colaborare poate economisi o cantitate considerabilă de timp și efort. Odată cu împărțirea muncii și a îndatoririlor, indivizii se pot concentra pe unul sau mai multe domenii ale întregului proces, permițând unui produs final de lucru să se realizeze mai repede. Membrii echipei se pot concentra pe îndeplinirea sarcinilor delegate, știind că ceilalți colegi ai lor au alte domenii acoperite.
În plus, atunci când angajații se pot implica pe deplin în munca lor, pot perfecționa anumite seturi de abilități. În timp ce această concentrare ajută la dezvoltarea individului, nevoia de a lucra cu o echipă va contribui, de asemenea, la îmbunătățirea relațiilor interpersonale și a înțelegerii, scrie business.com.
Ce face munca în echipă grozavă?
Nu există factori determinanți obiectivi pentru ceea ce face o echipă grozavă. Este nevoie de multă răbdare, perseverență, angajament și înțelegere pentru a asigura o dinamică sănătoasă a unui grup de indivizi.
Citește și: Provocările din departamentul de HR în contextul pandemiei și viitorul forței de muncă
Acestea fiind spuse, este esențial să se constate că fiecare membru nu este doar implicat activ, ci este, de asemenea, apreciat și recunoscut de grup. În ceea ce privește echipa, iată câteva aspecte pe care le poate folosi o companie pentru a evalua cât de bine lucrează oamenii împreună.
Comunicare și conversație
Ascultarea este esențială pentru înțelegere. Membrii echipei și colegii de echipă ascultă activ? Sunt capabili să pună întrebări și să arate înțelegere prin răspunsuri adecvate și deschise? Ascultând activ și răspunzând în mod adecvat, echipele își consolidează comunicarea de zi cu zi.
Pentru a împărtăși în mod eficient ideile cuiva, este la fel de important să explicăm în mod eficient gândurile. Când oamenii vorbesc, mesajul lor este clar și convingător?
Citește și: Cum s-a prăbușit imperiul lui Jamie Oliver și de ce a dat greș în antreprenoriat
Echipele eficiente permit fiecărui membru să se exprime liber. Desigur, împărtășirea hobby-urilor, aprecierilor, antipatiilor și chiar a problemelor familiale ar putea fi modalități excelente de a stabili conexiuni mai bune, însă acestea nu sunt principalele motive pentru discurs într-o echipă de afaceri excelentă. Acestea fiind spuse, unele conversații personale sunt cruciale pentru dezvoltarea relațiilor dintre membri.
Comunicarea liberă în cadrul echipei încurajează discuțiile deschise. Ideile în evoluție, obținerea de opinii secundare și deliberarea deschisă a modalităților de a depăși provocările și de a spori progresul sunt subiecte constante într-o conversație.
Totul ține de echipă
Indiferent cât de bună este o persoană, dacă intenția de a lucra pentru echipă nu este acolo, atunci el sau ea lucrează doar pentru sine. Pentru ca o echipă să atingă performanța maximă, membrii nu trebuie să facă asta. În schimb, fiecare ar trebui să se uite la ce este mai bun pentru grup.
Așa cum a scris odată Marcus Aurelius: „Ceea ce nu este bun pentru stup nu poate fi bun pentru albină”. Într-un anumit sens, beneficiile grupului vor aduce beneficii și individului.
Apreciere, critică și recunoaștere
Cel mai bun indicator al unei echipe grozave este cât de bine membrii pot oferi apreciere, critică și recunoaștere.
În ciuda aprecierii care suscită emoții pozitive, aceasta poate duce la sentimente de superioritate sau inferioritate în rândul coechipierilor. În cartea lui Ichiro Kishimi și Fumitake Koga, The Courage to be Disliked, autorii oferă o explicație clară a motivului. Potrivit lor, dăruirea laudelor implică trecerea judecății de la o persoană cu abilitate la o persoană fără abilitate.
Citește și: Generația Z consideră că beneficiile sunt mai importante decât salariul
Cu toate acestea, dacă o echipă poate stabili „relații orizontale”, în care fiecare membru este tratat ca un egal și are astfel dreptul să ofere laude, să exprime recunoștință sau încurajare și să aibă critici constructive, astfel de probleme nu ar apărea. O echipă excelentă poate folosi aprecierea, critica și recunoașterea pentru a spori moralul.
Sursa foto: Unsplash