Rolul auditului intern în organizaţii

Rolul auditului intern în organizaţii

Cea de-a 13-a ediţie a studiului anual PwC State of the Internal Audit Profession arată că jumătate dintre respondenţi au nevoie ca funcţia de audit intern să joace un rol mai important în cadrul organizaţiilor, pentru că acest departament poate ajuta la gestionarea unor evenimente neplanificate sau imprevizibile  – turbulenţe ale pieței.

„Organizațiile se confruntă în continuare cu riscuri tot complexe, care pot avea un impact semnificativ asupra derulării activităţilor companiilor. Decidenţii din companii se așteaptă ca funcția de audit intern să-i ajute să navigheze în acest context de business plin de incertitudini”, a declarat Mircea Bozga, Risk Assurance Practice Leader, PwC Europa de Sud-Est.

„Într-o lume într-o continuă schimbare, liderii de audit intern trebuie să realizeze transformări de impact în cadrul organizaţiilor şi să-şi demonstreze capacitatea de adaptare. Ei trebuie să fie pregătiți în mod deosebit pentru a gestiona riscurile în arii precum schimbările de legislatie, securitatea cibernetică și schimbările în comportamentul de consum – aceștia fiind factorii care ar putea avea cel mai puternic impact asupra mediului de afaceri în următorii trei ani”, a adăugat Mircea Bozga.

Studiul s-a bazat pe răspunsurile a peste 1.900 de respondenți din organizații din 41 de țări. 18% dintre aceștia au declarat că funcțiile de audit intern joacă un rol important în pregătirea companiilor lor să anticipeze și să răspundă în cazul unor potențiale perturbări ale activității – aceștia reprezintă o subcategorie de organizaţii pe care le-am denumit ca fiind cele având „departamente agile de audit intern (AI)“. Aproape nouă din zece factori de decizie care au în subordine departamente agile de AI sunt de părere că auditul intern aduce o valoare adăugată semnificativă.

Studiul a descoperit două trăsături cheie ale departamentelor agile de audit intern care le permit să facă faţă în medii disruptive – gradul de pregătire și capacitatea de adaptare.