Serviciile logistice în industria pharma – la un alt nivel

Serviciile logistice, in industria pharma, sunt interfata dintre producatorul de medicamente si distribuitori.

Daniel Ștefan, Director Executiv – Farmexpert – lucrează în companie din 2004. Timp de șase ani, a fost director financiar. Apoi, în 2011, a intrat în zona operațională. De când a devenit director executiv, se ocupă de șapte departamente, dintre care unul este linie de business, deci trebuie să livreze profit. Anul acesta, tot ceea ce înseamnă pre-whole sale (prestare de servicii pentru terți) s-a mutat sub “umbrela” Alloga, o companie recent înființată în România.

Cum acest lucru a presupus o serie întreagă de schimbări structurale, am vrut să înțelegem de la ce s-a pornit și cum s-a desfășurat procesul.

Mai întâi, ce sunt serviciile logistice, în industria pharma?

Ele sunt interfața dintre producătorul de medicamente și distribuitori. Mai departe, pe lanț, urmează farmaciile și spitalele. Unii producători de medicamente, fie pentru a își diminua costurile, fie pentru a își îmbunătăți nivelul de servisare au ales să stocheze produsele în România. De aici a venit și nevoia lor să aibă un operator logistic. Așa a apărut Farmexpert, ca entitate prestatoare de servicii pentru acești producători, cu toții activând pe o piață strict reglementată de către legislația românească. Producătorii trimit marfa de afară, iar aceasta stă în depozitele noastre, în medie, 2-3 luni. Pe măsură ce distribuitorii plasează comenzi la producători, aceștia le verifică, le aprobă, iar noi trimitem marfa comandată către distribuitorii respectivi. Asta înseamnă serviciu logistic și cu asta a început Farmexpert.

Care este istoria Farmexpert, în materie?

Atunci când am preluat eu serviciile logistice, în 2011, la atât se rezuma totul. Aveam un spațiu exprimat în număr de paleți pe care trebuia să-i vând, adică să vând servicii logistice: recepția mărfii, depozitare și, în funcție de comenzile primite de la producător, să livrez acolo unde îmi spune el. Deci, la început, business-ul însemna depozitare, manipulare, transport.

După ce am preluat această funcție, a crescut și capacitatea de depozitare pentru servicii logistice, pentru că Farmexpert și-a construit un depozit nou, împărțit în două: wholesale (distribuție clasică, Farmexpert) și pre-wholesale (servicii logistice). Eu aveam misiunea de a aduce producători care să ocupe această a doua zonă. În 2011, aveam doi – trei parteneri, iar astăzi, am ajuns la 22 de parteneri permanenți, la care se adaugă alții, cărora le livrăm servicii punctuale: împachetare, etichetare, reambalare, distribuție mostre și suport logistic pentru studii clinice.

Un subiect apropiat: Luminița Mitrea – farmacist independent: “Îmi iubesc meseria mai mult decât funcțiile”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •