4 mituri despre fericire

4 mituri despre fericire

Auzim din ce în ce mai des fraza „trebuie să gândești pozitiv” pentru a avea succes. Există, de altfel, tot felul de tehnici, de cărți, de cursuri care pun accentul pe a învăța să gândim pozitiv.

Uneori, însă, ele nu își îndeplinesc scopul, iar a gândi pozitiv se dovedește a fi un proces extreme de dificil. Pentru a-l înțelege mai bine, cei de la fastcompany.com au identificat patru mituri și percepții greșite legate de fericire.

1. Este esențial să păstrezi o gândire pozitivă

Nu te poți forța în a gândi pozitiv tot timpul. A încerca constant să menții o anumită stare de spirit s-ar putea să aibă efectul „bumerang”, iar ceea ce se întoarce este de fapt foarte mult stres.

Oamenii de știință au demonstrat că anumite sentimente reprimate, vor avea un efect negativ asupra noastră.  Este bine să accepți și sentimentele negative pe care le ai, dar să înveți să treci peste ele, nu să încerci să te comporți ca și cum ele nu ar exista.

2. Țelurile ambițioase urmărite cu îndârjire, reprezintă cheia succesului

Dacă ne concentrăm pe realizarea anumitor obiective cu orice preț, nu înseamnă neapărat că ne vom bucura de succes.

Psihologii explică faptul că această obsesie pentru țeluri reprezintă, de fapt, teama noastră de incertitudine, teamă care, de fapt, ar putea să ducă la blocaje (de exemplu, devenim prea preocupați de muncă și uităm de viața personală, ceea ce blochează drumul spre fericire).

3. Cei mai buni manageri sunt cei care știu cum să își facă angajații fericiți într-un mediu de lucru relaxant

Ziua de muncă nu este întotdeauna una frumoasă. O atmosferă de lucru menită să fie relaxantă, amuzantă s-ar putea să nu se potrivească mereu cu atitudinea angajaților.

Locurile de muncă ce nu sunt în mod autentic construite să fie amuzante pot fi de fapt medii care nu îi fac pe angajați să se simtă confortabil.

4,  Evită pesimismul

Psihologii sunt de părere că a fi „defensiv” în raport cu pesimismul își are originea în gândirea greacă veche. Seneca și Epictetus erau de părere că a te gândi cum poți evita cu posibilele situații care merg prost, te va ajuta să ai o minte mai liniștită.

Un pricipiu similar se aplică în afaceri și pornește de la premisa potrivit căreia în loc să pui întrebarea cât de sigur este succesul unei afaceri, să îți pui întrebarea cum faci față consecințelor  dacă totul eșuează. Este o variantă de gândire pesimistă, dar care, spun specialiștii, funcționează pentru că te ajută să iei în considerare posibilele riscuri la care poate fi supusă afacerea ta.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •