Un antreprenor este pus să ia decizii în fiecare zi. Unele sunt ușor de luat, pentru altele, însă, trebuia să ia în considerare toate consecințele care pot apărea.
Luarea de decizii este, practic o combinație de logică, intuiție și emoție. În acest sens, cei de la LinkedIn propun o strategie denumită Vrăjitorul din Oz.
Strategia pornește de la trei întrebări:
- Ce spun faptele?
- Am curajul să iau decizia asta
- Ce îmi spune intuiția?
Ordinea întrebărilor este una precisă. Avem nevoie de fapte, de statistici, de date pentru a ne forma o părere sau alta și pentru a putea lua o decizie într-un sens sau altul. Apoi, trebuie să stabilim de ce anume ne temem, ce decizie ne face neîncrezători, iar apoi să ne analizăm și emoțiile. Practic este o combinație de creier, curaj și inimă, exact ca în poveste.
1. Creier – Am toate informațiile necesare pentru a lua o decizie? Dacă nu, de unde îmi pot lua toate datele?
Trebuie să ai toate informațiile atunci când trebuie să iei o decizie de afaceri, trebuie să știi care sunt costurile, riscurile, să poți să stabilești argumentele pro sau contra pentru o direcție sau alta.
2. Curaj – De ce ți-e cel mai teamă când trebuie să iei o decizie? Ce îți provoacă această teamă? Ai argumente care să întărească această teamă?
Curajul se spune că nu reprezintă absența fricii, ci abilitate de a asculta de teama aceea și de a face ceea ce trebuie indiferent de circumstanțe. În calitate de antreprenor trebuie să ai și ceva temeri spun cei de la LinkedIn pentru că ele te determină să îți pui anumite probleme legate de mersul companiei, de cum funcționează echipele care lucrează pentru tine, te îndeamnă să te asiguri că lucrurile merg bine.
3. Inimă – Decizia pe care o iei te face să te simți împăcat cu tine sau dimpotrivă îți creează o stare de anxietate?
Este greu să dai ascultare inimii în afaceri, mai ales pentru că se presupune că este un mediu în care logica domină. Oamenii extrem de tehnici tind să ignore și componenta emoțională, intuiția, dar deciziile nu se pot lua în absența acestor elemente. Întreaga afacere a unui antreprenor pornește de la emoții, de la pasiune și acest lucru trebuie să se vadă și în modul în care se dezvoltă business-ul.
Dacă ai un sentiment ciudat față de o persoană pe care vrei să o angajezi sau ești foarte entuziasmat de un proiect, toate aceste sentimente sunt importante.
La bază, concluzionează cei de la LinkedIn, strategia Vrăjitorul din Oz vrea să pună accent pe acei factori care pot face un antreprenor eficient și fericit.