De ce avem nevoie de doar 30 de ore de muncă pe săptămână?

De ce avem nevoie de doar 30 de ore de muncă pe săptămână?

O nouă carte de specialitate susține că pentru a îmbina o economiei funcțională cu fericirea angajaților este nevoi de doar 30 de ore de muncă săptămânale, informează inc.com.

Potrivit ultimelor date furnizate de Institutul Britanic de Statistică, angajații greci sunt cei care muncesc cel mai mult în Europa. Săptămâna lor însemnă 42.2 de ore de muncă, la egalitate cu săptămâna austriecilor. Pentru România, săptămâna ajunge la 41 de ore de muncă, iar pentru Danemarca la 39.1.

Cartea, intitulată „Time on our side” argumentează că deși țări precum Germania, Danemarca sau Olanda au săptămâna de muncă mai scurtă, se descurcă foarte bine din punct de vedere economic. De aceea, lucrarea propune trecerea la un program de 30 de ore pe săptămână.

Una dintre autoarele lucrării, Anna Coote, a explicat pentru publicația The Guardian că orele în plus de muncă duc la scăderea productivității. Ea consideră, de asemenea, că orele de muncă ar trebui împărțite în mod egal între angajați în așa fel încât volumul de muncă să nu fie mai mic pentru unii și mai mare pentru alții.

Lucrarea subliniează, de asemenea, că cei care lucrează part-time sunt mult mai productivi decât cei care lucrează full-time. Orele prelungite de muncă nu duc decât la epuizare și la o constantă încercare de a jongla între job și viața personală. În același timp, mai atrage atenția cartea, există o mare discrepanță între cei care ajung să lucreze 40 de ore pe săptămână și cei care nu reușesc să gasească un loc de muncă.

Cum se poate ajunge la cele 30 de ore de muncă?

„Time on our side” propune trei etape de schimbări graduale: angajatorii să ia în considerare acordarea de mai mult timp liber angajaților, guvernele să aprobe legislații pentru a proteja dreptul angajaților de a avea săptămâni mai scurte de muncă, iar tinerii să fie direct integrați pe acest gen de program de 30 de ore.

Desigur, și salariile ar trebui regândite în conformitate cu un nou stil de muncă. Într-o conferință susținută de Anna Coote în cadrul TED, ea declara că o variantă bună de muncă ar fi aceea de 21 de ore de lucru într-o săptămână. Ea susține că reducerea numărului orelor de muncă va contribui la scăderea șomajului. De asemenea, un program mai scurt va permite mai multor femei să intre și să rămână pe piața muncii, în timp ce bărbații vor putea să petreacă mai mult timp alături de familie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •