Stilul „broască țestoasă” sau stilul „iepure” – Ce fel de antreprenor ești?

Stilul „broască țestoasă” sau stilul „iepure” - Ce fel de antreprenor ești?

Antreprenoriatul poate fi divizat în două mari tipuri de stiluri, a explicat Ami Kassar, CEO al firmei de consultanță MultiFunding, pentru Inc.com.

Din punctul lui de vedere acestea sunt stilul „broască țestoasă” și cel „iepure”.

Pe de-o parte, spune Ami Kassar, sunt antreprenorii care vor să aplice o rețetă de succes rapidă de tip Facebook, în care să creeze o companie care să crească rapid și care să obțină la fel de repede un număr mare de „adepți”. Kassar, însă, este de părere că un astfel de stil nu este tocmai cel mai bun din punct de vedere al longevității. O afacere nu se construiește pe repede înainte, decât în rare cazuri.

Cei mai mulți antreprenori de succes se încadrează, explică Kassar, la stilul „broască țestoasă”. Pentru ei afacerea se construiește încet și cu răbdare.

„Antreprenorii care se încadrează la categoria <<broască țestoasă>> creează practic și un stil de viață în afaceri (…). De fapt, afacerile care construiesc și un stil de viață („lifestyle businesses”) le permit antreprenorilor luxul de a avea o viață personală după muncă, spre deosebire de cei care merg pe ideea creării unor companii care să crească rapid. Pentru eu nu mai există un echilibru între muncă și viața privată”, consideră Kassar.

Mai mult, el subliniază faptul că aceste „lifestyle businesses” cresc natural, iar rețeaua de conexiuni se formează solid, în timp. De altfel, spune Kassar așa este și natural, ca o companie să se dezvolte în timp, iar profitul la fel.

„Antreprenorii tip „iepure” care încep afaceri de success cu o creștere meteorică trebuie văzuți ca excepții, nu ca norme”, mai spune Kassar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •