Cea mai bună și eficientă metodă de conducere pentru ca angajații să funcționeze la capacitate maximă

Studiul care a descoperit cea mai buna si eficienta metoda de conducere

Cercetătorii de la Universitatea Binghamton, New York, au descoperit care este cea mai bună metodă de conducere pentru eficientizarea muncii și atingerea rapidă a obiectivelor firmei.

Conform unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Binghamton, New York, un stil de conducere în care liderul este empatic și se interesează de bunăstarea angajaților are ca efect creșterea performanțelor din partea acestora. 

„A fi binevoitor este important deoarece poate schimba percepţia pe care o are despre tine echipa pe care o conduci”, a declarat Chou-Yu Tsai, profesor asistent la Şcoala de Management a Universităţii Binghamton din New York.

„Dacă simţi că liderul sau şeful tău are grijă de tine, poţi să fii mai serios cu privire la munca pe care o faci pentru el”, a mai spus cercetătorul citat de către Science Daily, potrivit Adevărul.ro.

Pentru a demonstra modul în care comportamentul binevoitor al liderului influențează performanța angajaților, autorii studiului au făcut un experiment.

Ei au intervievat aproape 1.000 de membri ai armatei taiwaneze și aproape 200 de muncitori cu normă întreagă din SUA, iar rezultatele au identificat trei stiluri de conducere diferite.

Liderii autoritariști, care își impun agenda și obiectivele, sunt duri cu angajații și îi tratează doar pe criteriul eficienței, nefiind atenți la nevoile lor.

Liderii binevoitori, cei care au grijă ca sarcinile să fie îndeplinite, dar țin cont și de nevoile fiecărui angajat, păstrând o relație bazată pe empatie, respect și înțelegere.

Liderii care adoptă o conducere paternalistă, un stil care combină atât autoritarismul, cât și bunăvoința.

Potrivit cercetătorilor, liderii autoritariști au avut aproape întotdeauna rezultate negative privind performanța, spre deosebire de cei care au apelat la bunăvoință.

Lipsa de empatie, de compasiune și stilul autoritar fac angajații să devină frustrați și să nu își atingă sarcinile și obiectivele. 

Manifestarea bunăvoinței îi face pe angajați să se simtă motivați, lucru care îi ajută în îndeplinirea sarcinilor.

O altă constatare, potrivit aceluiași studiu, a fost faptul că o conducere paternalistă are același efect cu cea bunăvoitoare: un impact puternic asupra angajaților care lucrează mai bine.

„Constatările indică faptul că acordarea unui sprijin personal şi familial pentru angajaţi este o parte esenţială a relaţiei dintre lider şi subordonat.  Dacă este important ca liderii să stabilească o anumită structură a activităţii şi a aşteptărilor pe care le au, de asemenea, ajutorul şi îndrumarea din partea liderului în privinţa dezvoltării sociale şi a dezvoltării unor reţele de sprijin pot fi un factor puternic în determinarea performanţei la locul de muncă a subordonaţilor”, a spus Dionne, conform sursei citate. 

„Subordonaţii şi angajaţii nu sunt instrumente sau maşini pe care le puteţi folosi, sunt fiinţe umane şi merită să fie tratate cu respect”, a spus Tsai.

„Asiguraţi-vă că vă concentraţi asupra bunăstării lor şi că îi ajutaţi să găsească sprijinul de care au nevoie, explicându-le clar care sunt aşteptările şi priorităţile dvs.”, a mai spus el.

 

Sursa foto: Unsplashed.com