CITR Group a deschis expoziția „Muzeul antreprenoriatului: 100 de ani de antreprenoriat în România” – un muzeu temporar ce cuprinde 30 de povești antreprenoriale, din trei perioade istorice din ultimii 100 de ani – din dorința de a sublinia importanța antreprenoriatului românesc pentru economia României, cu ocazia Centenarului.
Cele trei perioade istorice sunt împărțite astfel: 10 antreprenori din perioada 1918 – 1945 (secțiunea Fondatori), 10 povești românești de succes de după ’89 (secțiunea Contemporani) și 10 antreprenori care au regândit regulile jocului (secțiunea Noua generație).
Din secţiunea Fondatori fac parte Ioan Mihail, Tiberiu Eremie, Dimitrie Leonida, Nicolae Malaxa, Dumitru Mociorniţă, Petre Georgescu-Delfras, Max Auschnitt, Blaziu Guban, Nicolae Chrissoveloni și Francisc Neuman.
În secțiunea Contemporani au fost incluși Dragoș Anastasiu, Florentin Banu, Doina Cepalis, Horia Ciorcilă, Dragoș și Adrian Pavăl, Felix Pătrășcanu, Ioan Popa, Iulian Stanciu, Dan Șucu și Florin și Măriuca Talpeș, iar în secțiunea Noua generație Laurențiu Bănescu, Andrei Botescu și Alexandru Manda, Monica Cadogan, Ioan Iacob și Radu Constantinescu, Oana și Vlad Craioveanu, Răzvan Crișan, Mihaela Glăvan, Șerban Radu și Nicoleta Dumitru, Mihai Simiuc și Marius și Dan Ștefan.
Numele celor 30 de antreprenori au fost selectate de un board format din reprezentanți ai CITR Group, alături de Dumitru Lăcătușu, Centrul de Consultanță Istorică (curator al categoriei Fondatori), Sergiu Neguț, Maastricht School of Management Romania (curator al categoriei Contemporani) și Dora Surugiu-Kocsolade, The Entrepreneurship Academy (curator al secțiunii Noua generație). Printre criteriile de selecție a poveștilor s-au numărat puterea exemplului, etica în business, sustenabilitatea, implicarea în comunitate și reprezentativitatea geografică.
„Ideea din spatele Muzeului antreprenoriatului a fost alimentată de dorința de a avea o contribuție proprie în anul Centenarului. Ne-am gândit pe cine am putea pune în centrul scenei, iar răspunsul a venit imediat: antreprenorul român pentru că acesta este motorul dezvoltării economice a țării”, precizează Andrei Cionca, președintele CITR Group, inițiatorul acestui proiect.
Pe lângă poveștile lor, mare parte dintre antreprenori au împrumutat muzeului obiecte personale, cu valoare sentimentală pentru ei sau pentru business. Spre exemplu, banca de mai jos este o donație din 2003, de la regizorul Cristi Puiu, ca mobilier pentru ceainărie. Când s-a deschis Cărturești Verona, mobilierul ceainariei nu era gata. Soluția a venit de la responsabilul de PR de atunci, care a venit cu ideea de a împrumuta scaune de la diverși artiști, scriitori etc. Ceainăria s-a deschis cu elemente de mobilier primite și de la personalități precum Mircea Cărtărescu, Gellu Naum sau Andrei Pleșu.
CITR Group a inițiat acest proiect în urma studiilor realizate în rândul antreprenorilor în dificultate, care au arătat temerile și dificultățile antreprenorilor aflați în momente de cumpănă, dar și faptul că economia României stă pe o bază fragilă: doar 4% dintre companiile locale sunt companii de impact asupra economiei (aproximativ 23.000 de companii au active de peste un milion de euro), iar, din acestea, și așa foarte puține, 50% sunt în stare de dificultate.
Muzeul va fi găzduit de Palatul Noblesse și poate fi vizitat între 18 şi 21 aprilie, între orele 10.00 şi 18.00, iar sâmbătă – între orele 11.00 şi 20.00. Aceasta urmează să fie itinerată ulterior în mai multe locuri din ţară.
Citește și În România, moștenitorii nu își doresc afacerile de familie
https://www.youtube.com/watch?v=oYMSuBbaa_w