Lucruri pe care trebuie să le eviți dacă vrei să ai o minte puternică

Lucruri pe care să le eviti daca vrei sa ai o minte puternica

Persoanele care au o minte puternică, au obiceiuri sănătoase în ceea ce privește comportamentul și gestionarea emoţiilor, sentimentelor și gândurilor. Amy Morin, psihoterapeut și asistent social, a întocmit pentru Forbes o listă cu 13 lucruri pe care trebuie să le eviţi, dacă dorești să fii puternic din punct de vedere mental.

1. Nu pierde timpul plângându-ţi de milă. Persoanele care au o minte puternică nu pierd timpul lamentându-se despre situaţiile grele prin care trec. Acestea își asumă responsabilitatea pentru greșelile pe care le-au făcut și își însușesc ideea că, de cele mai multe ori, viaţa este nedreaptă, iar nereușitele nu sunt întotdeauna rezultatul propriilor acţiuni. Mai mult decât atât, ele învaţă din greșeli pentru a-și îmbunătăţi comportamentul pe viitor.

2. Nu permite nimănui să te facă să te simţi inferior sau rău. Persoanele care au o minte puternică nu le permit celor din jurul lor să le facă să se simtă inferioare, pentru că ele știu că sunt singurele care își pot controla acţiunile și emoţiile, inclusiv reacţiile la comportamentul celorlalţi.

3. Nu te speria de schimbări. Persoanele care au o minte puternică nu se sperie de schimbări, ci le consideră o provocare. Lucrul de care acestea se tem este acela de a se plafona sau de a se complace într-o anumită situaţie, nicidecum de schimbare.

4. Nu-ţi consuma energia cu lucrurile pe care nu le poţi controla. Persoanele care au o minte puternică, nu se plâng prea mult din cauza traficului, spre exemplu, sau a unui bagaj pierdut în aeroport sau din cauza altor persoane, deoarece ele înţeleg că acestea sunt lucruri pe care nu le pot controla. Singurul lucru pe care îl pot face este să-și controleze reacţia și atitudinea în faţa unei situaţii pe care nu o pot schimba sau controla.

5. Nu te îngrijora încercând să-i agreezi pe cei din jurul tău. Persoanele care au o minte puternică se străduiesc să fie bune, blânde și să-i agreeze pe cei din jurul lor atunci când se poate și este cazul, dar nu se tem să vorbească sau să le spună ceva, cu tact, de teama că i-ar putea deranja sau supăra.

6. Nu te teme de asumarea riscurilor calculate. Persoanele care au o minte puternică nu se tem să-şi asume riscurile calculate, dar nici nu se avântă în situaţii necalculate. Acestea cântăresc atât riscurile, cât și beneficiile, evaluând atât posibilele reușite, cât și nereușite, înainte de a trece la acţiune.

7. Nu stărui asupra trecutului. Persoanele care au o minte puternică nu stăruie în evocarea frustrărilor, dezamăgirilor, nereușitelor sau timpurilor bune din trecut. Ele și-l asumă, îl recunosc și învaţă din el, dar își investesc energia în a crea un prezent și un viitor cât se poate de bun.

8. Nu repeta aceleași acţiuni, așteptând un rezultat diferit. Persoanele care au o minte puternică nu repetă aceleași greșeli așteptând un rezultat diferit. Acestea își asumă responsabilitatea pentru greșelile trecutului și învaţă din ele, reflectând asupra lor în mod sănătos, corect și productiv.

9. Nu invidia succesul altora. Persoanele care au o minte puternică nu invidiează succesul altora, ci chiar se bucură pentru ei. Cu toate acestea, ei pot lua aminte la ceea ce au făcut acele persoane pentru a obţine o reușită pentru a aplica lucrurile învăţate în propria viaţă.

10. Nu renunţa chiar dacă ai avut un eșec. Persoanele care au o minte puternică nu renunţă nici măcar în urma unui eșec. Pentru ele, eșecul este o ocazie pentru a avansa, pentru a face îmbunătăţiri. Aceste persoane sunt conștiente de faptul că vor cădea de multe ori, dar, de asemenea, sunt conștiente de faptul că se vor ridica tot de atâtea ori, dacă sunt dispuse să înveţe din greșeli și nereușite.

11. Nu te teme de singurătate. Persoanele care au o minte puternică nu se sperie de momentele de singurătate. Ele le folosesc pentru a cugeta, pentru a face planuri și pentru a fi productivi. Cel mai important lucru este că ei nu depind de alţii pentru a se simţi bine și pentru a fi fericiţi; ei pot fi fericiţi și în prezenţa altora, dar și singuri.

12. Nu te gândi că lumea îţi datorează totul. Persoanele care au o minte puternică nu trăiesc cu ideea că lumea le datorează totul, ci sunt dispuși să lucreze și să-și atingă scopul pe baza propriilor merite.

13. Nu aștepta rezultate imediate. Persoanele care au o minte puternică nu așteaptă rezultate imediate. Ele știu că de multe ori este nevoie de timp și perseverenţă pentru a se ajunge la rezultatul dorit și își folosesc capacităţile și energia pentru a face tot posibililul să-și ajungă ţelul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •