Șapte moduri prin care călătoriile îți schimbă viața

Sapte moduri prin care calatoriile iti schimba viata

Există situații în viață care te schimbă, te definesc. Călătoria într-un loc nou, lansarea în mijlocul evenimentelor necunoscute, cu o minte deschisă la ceea ce ar putea să-ți ofere sunt astfel de situații, cu siguranță privilegii. Călătoriile te învață nenumărate lucruri despre culturile și oamenii săi și, totodată, despre tine însuți, cu aspecte pe care, oricât ai citit sau auzit în stânga și în dreapta, nu le poți afla cu adevărat decât atunci când pornești la drum.

Și cum orice început cere o doză de curaj destul de mare, echipa din spatele motorului gratuit de căutare a ofertelor de călătorie momondo.ro îți dezvăluie șapte motive pentru care călătoriile îți schimbă viața. În plus, recomandările includ tot atâtea lecții pe care le poți învăța, de cele mai multe ori cu zâmbetul pe buze, din culturi vecine și mai îndepărtate.

  1. Independența capătă alte valențe

Indiferent dacă alegi să pleci singur sau însoțit, călătoriile îți oferă independență, uneori în moduri greu de imaginat. De exemplu, trebuie să te descurci să ajungi din punctul A în punctul B, să decizi ce vrei să vezi și să faci în fiecare zi, să-ți administrezi bugetul. Fiecare dintre aceste lucruri mărunte reprezintă un prim pas în consolidarea independenței tale.

Dacă ajungi în Marea Britanie și un nativ îți spune că trenul de seară pleacă la „half seven” („jumătate de șapte”), se referă de fapt la ora 19:30. Această formulare este o particularitate care, de exemplu, pe scandinavi, nemți și olandezi îi face să strâmbe din nas pentru că pentru ei ar însemna ora 18:30. Dacă ți se întâmplă și ție, cel puțin știi că vei ajunge cu o oră mai devreme la destinație.

  1. Te întâlnești cu noutatea la fiecare pas

Atunci când ieși din confortul de acasă și lași în urmă elemente familiare, precum limba, vremea, mâncarea, oamenii, începi să privești lumea și pe tine însuți dintr-o lumină nouă. Lucruri care ți se păreau înainte inconfortabile sau înfricoșătoare – să iei masa singur într-un restaurant sau să plonjezi de pe cine știe ce stâncă în apele albastre ale unei mări îndepărtate – nu-ți mai dau fiori pe șira spinării și observi că ești în stare să te lansezi în provocări tot mai mari.

Dacă plănuiești o călătorie în India, ai în vedere cum e să fii ambidextru. Ambele mâini au un scop precis în India, iar mâna dreaptă este pentru a fi folosită atunci când mănânci. Dacă mănânci cu mâna stângă, așteaptă-te la niște priviri ciudate din partea localnicilor pentru că aceasta este mai degrabă păstrată pentru „baie”, adică pentru a te spăla. Această practică este întâlnită, totodată, în Sri Lanka și în anumite părți din Orientul Mijlociu.

  1. Înveți să pui mai mare preț pe experiențe

După ce ți-ai oferit oportunitatea de a privi Colosseumul din Roma sau după ce ai terminat drumeția până în vârful Machu Picchu, începi să îți dai seama că în viață contează infinit mai mult lucrurile pe care le faci decât cele pe care le ai. Încet-încet, experiențele și amintirile pe care le creezi, și mai puțin suvenirurile pe care le cumperi, vei observa că sunt cele pentru care merită să te trezești în fiecare dimineață.

O tradiție din Thailanda, pe care probabil ți-ai dori să o încerci în următoarea ta călătorie, presupune să te îmbraci în diferite culori în fiecare zi a săptămânii. Pe baza unei diagrame astrologice, culorile corespund anumitor zile, iar ordinea este dată în funcție de culoarea asociată cu zeul care este onorat în acea zi. Vei purta roșu duminica, ziua zeului Surya, și vei purta albastru deschis în ziua de vineri, ziua zeului Shukra. Atenție, însă! Fiecare zi are, de asemenea, o culoare ghinionistă, așa că studiază graficul înainte de a împacheta bagajele.

  1. Devii mai flexibil și te adaptezi mai ușor la nou

Câteodată, momentele pot lua întorsături neașteptate atunci când călătorești: zboruri anulate, ploaia care începe de te miri de unde și, posibil, să adormi în timpul unei călătorii cu trenul / autobuzul și să ratezi stația. Partea bună este că înveți să te descurci în orice situație, să cauți noi soluții și, cel mai probabil, după aceea, să povestești despre întâmplările tale cu gura până la urechi.

Brazilienii, de exemplu, dau punctualității un cu totul alt sens decât te-ai obișnuit. Dacă ești invitat la masă într-o casă braziliană, ia în calcul să ajungi o oră mai târziu, nicidecum la fix sau mai devreme. Pentru brazilieni este ceva obișnuit să se întâlnească cel puțin o oră mai târziu decât au stabilit, pentru a-i lăsa timp suficient gazdei pentru pregătiri. Așadar, stai un pic mai mult la plajă, rămâi să vezi apusul de soare și apoi mergi la petrecere; în mod evident mai târziu, dar de fapt la timp.

Citește și Cinci întrebări care te pot ajuta să îţi descoperi menirea

  •  
  •  
  •  
  •  
  •