În ciuda taxei ridicate în raport cu trenul, autocarul sau chiar mașina, avionul emite cele mai mare concentrații de CO2 per kilometru parcurs.
Sunt concluziile infograficului extras din publicația germană Die Zeit, care compară emisiile de dioxid de carbon ale diferitelor modalități de transport pe care le utilizăm, în special pentru a pleca în vacanțe, perioadă pe care sunt parcurse cele mai mari distanțe.
Optimizarea rutelor aeronavelor, îmbunătățirea structurilor aeronavelor sau a motoarelor ar putea reduce cantitatea de emisii de CO2 de persoană pe kilometru. Dar va fi asta de ajuns încât să compenseze creșterea așteptată a numărului pasagerilor de acum până în 2050? Este într-adevăr avionul cel mai poluant mijloc de transport?
Citește: Amprenta ecologică a României – De câte planete avem nevoie până în 2050
Totul depinde de traseu, de numărul de pasageri și de distanță. De multe ori, atunci când vine vorba despre încălzirea globală, cel mai învinovățit mijloc de transport este avionul. După mulți ani, avionul este considerat cel mai poluant mijloc de transport, mult mai poluant decât trenul, autobuzul sau chiar mașinile. Însă este reală această afirmație?
Pentru a răspunde la această întrebare, este nevoie să înțelegem modul în care sunt calculate estimările de emisii de dioxid de carbon ale diferitelor mijloace de transport în comun și cum sunt făcute comparațiile. Pentru a cunoaște emisiile unui mijloc de transport în comun trebuie să cunoaștem, pentru început, consumul de carburant per kilometru, care se multiplică cu un factor de emisie specific, în funcție de carburantul folosit.
Citește și: Foresight, un nou stil de gândire a viitorului
Putem adăuga la această cifră emisiile legate de momentul fabricării mijlocului de transport sau factorii de emisie legați de forțarea radiativă în cazul aeronavelor. Apoi, această cifră este ponderată și împărțită la numărul de pasageri și la numărul de kilometri parcurși pentru a se obține o valoare în g CO2 / pasager / km (în realitate, ar trebui să spunem echivalenți CO2, deoarece aceste date includ și alte gaze cu efect de seră, cum ar fi metanul sau NOx, de exemplu).
Ce mijloc de transport este cel mai dăunător pentru climat
Problema este că în timp ce facem calculul, suntem obligați să luăm în calcul anumite informații ipotetice: câți pasageri sunt în vehicul, câți kilometri sunt de parcurs, ce tip de vehicul este, ce motor are, cât este de vechi, etc.
Aceste informații ipotetice au un impact destul de mare pentru rezultatul final. Astfel că, dacă aruncăm o privire pe raportul Agenției Europene de Mediu, iată cifrele obținute pentru emisiile de dioxid de carbon ale diferitelor mijloacelor de transport din Europa:
- 14 g CO/pasager/km pentru o mașină mică
- 55g CO2/pasager/km pentru un vehicul mediu
- 68 g CO2/pasager/km pentru un autobuz
- 72 g CO2/pasager/km pentru un vehicul pe două roți motorizat
- 285 g CO2/pasager/km pentru un avion
Privind cifrele, se pare că avionul este cel mai poluant mijloc de transport în comun. Potrivit ADEME (Agenția franceză de Management al Mediului și Energiei), de exemplu, autovehiculele noi vândute în Franța în 2018 emit aproximativ 112 g CO2/km, iar un autovehicul francez (nou sau vechi) emite, în medie, 223 g CO2/km.
Problema este creșterea sectorului de transport aerian legat de mondializare, mai degrabă decât înlocuirea modalităților de transport poluante deja existente, precum mașina sau găsirea unor noi modalități de transport care să se adaugă poluării actuale.
Citește și: De ce următoarea revoluție tehnologică în carnea alternativă este carnea de pui
Descoperim noi destinații, mai îndepărtate, care necesită călătorii mai lungi, deci emisii de dioxid de carbon mai mare. Trebuie menționat că o călătorie Paris-New York cu avionul emite aproape o tonă de dioxid de carbon.
Adică aproape întreaga cantitate de dioxid de carbon pe an la care trebui să se limiteze un om care vrea într-adevăr să lupte împotriva schimbărilor climatice. Așadar, reducerea nevoilor de transport aerian, dar și deplasările cu mașina sunt printre cele mai bune metode de a reduce amprenta de carbon.