4 învățături stoice care să te ajute să găsești calmul în mijlocul haosului

Cum putem avea o viață mai fericită. Cum putem deveni oameni mai buni? Sunt cele două întrebări care stau la baza stoicismului, un curent filosofic ce setează o serie de principii utile pentru orice om de afaceri.

Printre principii se regăsește și ideea de a găsi pacea interioară prin depășirea adversităților, practicarea controlului de sine.  Pornind de la aceste detalii, cei de la 99u au încercat să aducă o abordare practică a principiilor storice (promovate de filosofi precum Epitectus, Marcus Aurelius sau Seneca).

Exersate cu regularitate, aceste principii ne pot ajuta să fim mai creativi, mai productivi.

Găsește pe cineva pe care îl respecți și folosește-l pentru a  urma o cale bună

Unul dintre principiile stoice recomandă să ne găsim un model în viață, la care să ne raportăm și care să ne facă să urmăm calea cea dreaptă sau care să ne ajute să ne atingem adevăratul potențial.

Odată ce ne stabilim modele în viață, putem să descoperim tipare ale succesului pe care le putem aplica și în cazul nostru. Important este, spun stoicii, să nu ajungem să ne compară. Fiecare este până la urmă diferit.

Există viață și după eșec

„Când ceva ce se întâmplă îți provoacă durere, nu înseamnă că ai avut ghinion, să înduri și să ieși cu bine din situație, este un mare noroc”, spunea Marcus Aurelius.

Da, s-ar putea să existe proiecte care eșuează, dar fiecare dintre ele reprezintă o lecție care ne duce către o reușită. Fără eșecuri, nu poți crește.

Provoacă-te să fii brutal de onest

„Conștientizarea faptului că greșești este primul pas spre salvare”, explica Epicur.

Uneori, tindem să trecem cu vederea greșelile pe care le facem și continuăm să facem rău pentru că refuzăm să vedem adevărul.

A recunoaște că greșim este un act de curaj, dar care ne poate ajuta să urmăm un drum mai bun, să luam decizii mai bine, dar și să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine.

Gândește-te la acele activități care îți consumă cel mai mult timp

Este un exercițiu foarte bun pentru creșterea productivității. Stăm prea mult pe rețelele se socializare? Nu reușim să ne ducem toate sarcinile la bun sfârșit? Atunci trebuie să învățăm să prioritizăm, iar un prim pas ar fi să ne gândim la ce anume ne consumă timpul inutil.

Bucură-te de momentele în care ești doar tu cu tine

„Nimic, din punctul meu de vedere, nu reprezintă o dovadă mai bună a unei minți bine organizate decât abilitatea unui om de a se opri pur și simplu acolo unde este și să stea puțin în propria lui companie” , afirma Seneca.

Trăim într-o lume cu foarte multe lucruri care ne pot distrage, în care trebuie să învățăm să facem mai multe sarcini în același timp și în cât mai scurt timp. Este bine, însă, să înveți să te bucuri de momentele de liniște, de singurătate, ca o pauză în marea agitație.

(Foto: pixabay.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •