Călătoriile dese cu avionul, o problemă pentru sănătate

Ryanair inchide patru baze din Spania, amenintand peste 500 de locuri de munca

Trebuie să recunoaștem că de multe ori ne-am regăsit în fața rețelelor sociale invidiindu-i pe colegii noștri de serviciu care sunt trimiși adesea în delegații peste tot în lume. Înainte de a ne dori același regim de lucru, trebuie să avem în vedere o serie de aspecte care la prima impresie nu ne sunt evidente. În ce mod ne afectează un ritm de viață care nu mai ține cont de meridian și de un program normal de lucru?

Potrivit unui studiu numit A Darker Side of Hypermobility, publicat de Scott Cohen, director adjunct al departamentului de cercetare de la School of Hospitality and Tourism management de la Universitatea din Surrey, cei care călătoresc des cu avionul în interes de serviciu și nu numai se supun unor pericole grave. Studiul este o sinteză a mai multor cercetări derulate pe parcursul a 15 ani.

În primul rând, cei care trăiesc într-un asemenea ritm de viață îmbătrânesc mult mai repede. ”Zborurile frecvente, prin diferențele de fus orar au un impact major asupra organismului, ele putând cauza deficiențe de memorie, iar potrivit unor studii ele au impact și asupra anumitor gene care cauzează o îmbătrânire accelerată și atacă sistemul imunitar, făcându-ne mai vulnerabili în fața unui atac de cord sau sau a unui infarct,” spune Cohen, citat de fastcompany.com.

În al doilea rând, altitudinea pare să fie o problemă. Cei care zboară frecvent sunt expuși la un nivel mai ridicat de radiații decât la nivelul solului. Cohen spune că sunt suficiente șapte zboruri dus-întors din New York până în Tokio pe an pentru a depăși limita recomandată de expunere la radiații.

În al treilea rând sistemul lor imunitar are mult de suferit. Indiferent că ești la Economy class sau VIP, respiri același aer recirculat. Dincolo de bacterii și microbi, diferențele de fus orar și oboseala cauzată de procedurile din aeroporturi și statul efectiv în avion pot afecta serios sistemul imunitar și slăbesc rezistența la orice îmbolnăvire, fie ea și minoră. Mai mult, cei care călătoresc des nu au un regim alimentar bine pus la punct ceea ce crește riscul de obezitate și nici nu au un program regulat de sport care să balanseze mesele neregulate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •