Ikigai, motivul pentru care se trezesc japonezii

Ikigai, motivul pentru care se trezesc japonezii

Potrivit culturii japoneze, toți avem un ikigai ascuns pe care trebuie să îl descoperim. Pentru a ne găsi ikigai-ul este nevoie de o profundă cunoaștere de sine, cunoaștere care durează, dar care, spun japonezii, ne va aduce mai multe satisfacții în viață.

Ikigai, motivul pentru care ne trezim dimineața

Ikigai răspunde la întrebarea ,,care este motivul pentru care ne trezim dimineața?”, un concept care îi ajută pe japonezi să știe exact ce își doresc și ce trebuie să facă pentru a obține ce își doresc, scriu cei de la worklifegroup.com. Practic, japonezii își stabilesc clar misiunea în toate ariile vieții, la nivel personal, profesional.

Cum poți să găsești ikigai-ul?

Găsirea ikigai-ului este un foarte bun exercițiu și în cazul în care, spre exemplu, căutăm un loc de muncă sau o nouă direcție în carieră.

Japonezii propun să reflectăm asupra:

* Realizărilor – Realizările evidențiază acele sarcini pe care le-ai dus la bun sfârșit cu succes. Îți arată ce lucruri ai făcut cu pasiune și pe care ar trebui să le mai faci pentru a fi fericit.

* Elementelor care ne bucură– Este important să identifici ce anume te face să te simți bine, ce îți place să citești, să faci în timpul liber.

* Aptitudinilor – Ikigai-ul nu ține cont de aspectele la care ești bun, ci de ce anume iubești să faci.

* Imaginii de sine – Cum te vezi? Cum te imaginezi?. Dacă îți dai seama de rolul în care te vezi (rol de profesor, avocat medic, etc.), vei reuși să te concentrezi pe acest rol și pe ceea ce este mai important pentru tine în viață.

* Personalității – Identifică ce tip de personalitate ai. Tipul de personalitate îți va spune și ce loc de muncă ți se potrivește, ce loc de muncă îți poateaduce mai multă satisfacție. Spre exemplu, dacă ai o personalitate artistică, ikigai-ul va fi evident legat de exprimarea artistică.

În concluzie, cultura japoneză propune o terapie extrem de pozitivă și benefică. Ne îndeamnă să ne începem fiecare zi cu o misiune clară, fie că ea este să creăm sau să inspirăm pe cineva.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •